Читај ми!

Шкотска броји гласове

Грађани Шкотске данас су на референдуму гласали о отцепљењу од Велике Британије. Изузетно висока излазност. Исход историјског гласања са зебњом ишчекује читав свет, чија се већина нада да ће Шкоти рећи "не" независности. Против независности је 53, а за независност 47 одсто гласача, показују излазне анкете.

01.45 - "Скајњуз" јавља да је покренута истрага о најмање десет нерегуларности на биралиштима у Глазгову. Полиција је однела листиће. Сумња се да су неке особве гласале двапут. 

01.00 - Резултати излазне анкете сајта "ЈуГов" показују да су унионисти у предности. На репрезентативном узорку, противници шкотске независности добили су подршку 54 одсто гласача. 

23.05 - Већ у 10 јутрос гласала је петина бирача. На основу тога закључујемо да је излазност огромна, јавља репортер РТС-а из Едингурга. Први прелиминарни резултати ноћас око три сата.

23.00 - Затворена биралишта у Шкотској.

13.45 - Анкете са гласачких места показују да је против независности 53 одсто, а за независност 47 одсто гласача. Очекује се одзив од чак 95 одсто.  

8.05 - Гласање на 2.600 гласачких места почело је у седам часова по локалном времену и трајаће све до 22 сата.

У Шкотској је данас 4,3 милиона људи заокруживало "да" или "не" на листићу на којем је постављено питање: "Да ли Шкотска треба да буде независна држава?".

У међувремену, из разлога везаних за сопствене интересе, али и геополитику, велике силе од Пекинга преко Вашингтона и Москве до Њу Делхија тихо се моле да Велика Британија остане јединствена и не створи "заразни" преседан државног распарчавања у нестабилна времена, јавио је Ројтерс.

Последње анкете показале су да су они који су за независност и они који кажу "не" отцепљењу врло близу једни другима, са минималним вођством оних који су за останак у унији, којих има 51 одсто у односу на 49 одсто поборника независности, с тим да је подршка отцепљењу јуче порасла за један проценат, а подршка останку опала за исто толико.

Истовремено, процењује се да је, од више од четири милиона регистрованих гласача, неодлучно њих око 500.000.

Атмосфера уочи референдума у Шкотској била је узаврела и у самој Британији, а у средишту јавне дебате нашло се и питање праведности договора Единбурга и Лондона по којем Шкотима у дијаспори није дозвољено да гласају, чиме је за то право ускраћено милион Шкота.

Евентуална независност Шкотске, осим бројних политичких, поставила би и значајна економска питања, јер су Британци раније упозорили Шкоте да, у случају отцепљења, неће моћи да задрже фунту као националну валуту.

Међународни монетарни фонд закључио је да одлука Шкотске да изађе из састава Велике Британије може изазвати краткорочне негативне реакције на тржиштима због неизвесности око будуће економске политике Шкотске.

Поред национал-романтичарских мотива за отцепљење од Британије, постоје и други. Експлоатација нафте у Северном мору, која је Норвешку учинила земљом благостања, могла би имати сличне последице и у случају Шкотске.

Остатак Британије се суочава и са питањем какве ће последице имати евентуална победа националиста, пошто би већинско "да" за отцепљење можда ојачало позиве да Камерон поднесе оставку.

Победа националиста ће уједно бити и "стартни пуцањ" за почетак тешких и комплексних разговора британске и шкотске владе о раздвајању две међусобно повезане економије и политичких система који су делили три века дугу заједницу, анализира агенција АФП.

Са друге стране, званичници ЕУ и НАТО-а упорно ћуте о шкотском референдуму, али Бриселом провејава страх од последица успеха сепаратиста.

Међу партнерима Лондона у ЕУ, Немачка је отворено изразила жељу да Британија остане целовита, док се друге земље, пре свега Шпанија, Белгија и Италија, надају да шкотско гласање неће створити или погоршати проблеме за њихову националну кохезију.

Шкотски референдум могао би да створи прву нову државу у границама ЕУ, али и да улије снагу читавом низу покрета за отцепљење у западној Европи, наводи Дојче веле истичући да шкотски ентузијазам највише надахњује Каталонце, којима значајна културна и политичка аутономија и сопствени парламент нису довољни, јер желе сопствену државу, пре свега из економских разлога.

Одржавање шкотског референдума договорено је Единбуршким споразумом који су потписали 15. октобра 2012. године Алекс Салмонд, први министар Шкотске и Дејвид Камерон, премијер Велике Британије.

Одвајањем Шкотске, Британија би остала без трећине своје територије, а становништво би постало мање за око осам одсто.

Независна Шкотска била би прва независна земља у Европи од "крвавог распада Југославије и најмлађа земља у свету после отцепљења Јужног Судана од Судана 2011. године".

Шкотска национална партија је већ одредила датум за проглашење независности – 24. март 2016, на 309. годишњицу усвајања Акта уније Енглеске и Шкотске.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара