Читај ми!

Шетланд, кукољ у идеји независне Шкотске?

Шкотска острва богата нафтом, Шетланд, могла би ди размотре да ли хоће да остану уз Единбург, уколико већина на националном нивоу гласа за независност. Познато је да је нафтна индустрија учинила острва богатим, без нарочите помоћи централних власти.

Уколико становници Шетланда великом већином гласају против независности, а на националном нивоу тесна већина буде 'за', могли би да се отворе разговори о позицији острва и могућностима која стоје пред њима, каже за Гардијан шкотски државни секретар и представник Шетландских острва у британском парламенту, Алистер Кармајкл.

Према његовим речима, те опције могле би да буду пример острва Ман, које територијално не припада Уједињеном краљевству, али је потчињено британској круни, или Фарска острва, која су аутономна област Данске, са којом једино деле политику одбране и спољних послова.

Реагујући на Кармајклове речи, посланик шкотског парламента са Шетландских острва, Тавиш Скот каже да би мештанима одговорао стаус које има острво Ман, одбацивши пуну независност за Шетланд.

Архипелаг који се налази на више од 160 километара северно од шкотског копна, традиционално се противио независности Шкотске.

Сматра се да за то постоје два разлога. Шетландска острва су до 15. века била део Норвешке. Њихова запада обала ближа је Норвешкој него Единбургу. Друго, нафтна индустрија учинила је острва богатим, без нарочите помоћи централне власти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара