Читај ми!

Војна помоћ Багдаду у борби против џихадиста

Око 30 земаља учесница конференције у Паризу, посвећене стратегији борбе против Исламске државе, сагласило се да пружи Багдаду "одговарајућу војну помоћ" у борби против џихадиста. Циљ састанка је заједничка стратегија за борбу против организације Исламска држава. На конференцији не учествују две кључне земље, Сирија и Иран.

У саопштењу француских званичника није прецизирано о каквој врсти војне помоћи је реч, али је истакнуто да је борба са Исламском државом "најхитније питање", јавио је Ројтерс, преноси Танјуг.

Отварајући међународну конференцију посвећену стратегији борбе против џихадиста Исламске државе, председник Француске Франсоа Оланд истакао је да нема времена за губљење и да одговор на претњу екстремиста мора да буде глобалан, преноси Танјуг.

"Каква је претња? Она је глобална тако да и одговор мора да буде глобалан", поручио је француски председник отварајући конференцију на којој учествује око 30 земаља из целог света.

Оланд је позвао на пружање потпуне подршке умереним побуњеницима у Сирији, који се боре против режима председника Башара ел Асада.

"За Француску они су снаге демократске опозиције. Морају бити подржани свим средствима", рекао је Оланд.

Француски председник рекао је и да је борба Ирачана против тероризма заједничка борба. Оланд је позвао на "јасно, лојално и снажно" ангажовање у земљи на страни ирачке владе.

На конференцији у Паризу учествују, између осталих, амерички државни секретар Џон Кери, ирачки председник Фуад Масум, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, као и шефови дипломатија и званичници око 30 земаља.

Око 40 земаља, укључујући 10 арапских држава, прихватиле су формирање коалиције с циљем да се заједно боре против Исламске државе у Ираку и Сирији.

Неколико арапских земаља понудило је да учествује у ваздушним ударима на џихадисте у Ираку, а Аустралија је понудила да пошаље 600 својих војника у Ирак и Сирију, саопштили су амерички званичници.

Француска се придружила Британији у извођењу извиђачких летова у оквиру подршке америчкој ваздушној кампањи против џихадиста у Ираку, започетој у августу, рекао је министар одбране Француске Жан-Ив ле Дријан.

Француска има базе у Уједињеним Арапским Емиратима где су стационирани и борбени и извиђачки авиони.

Сједињене Америчке Државе одбациле су данас војну сарадњу са Ираном у борби против екстремиста Исламске државе, али нису искључиле могућност будућих разговора са Техераном о Ираку.

"Ми немамо, нити ћемо имати војну сарадњу", рекла је Џен Псаки, портпаролка америчког државног секретара Џона Керија у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара