Читај ми!

Исламисти одрубили главу отетом Британцу

"Исламска држава" објавила снимак на којем се види убиство Британца Дејвида Хејнса, којег су радикални исламисти отели прошле године. Снимак се завршава приказивањем још једног таоца док маскирани мушкарац прети да ће бити и он убијен ако Камерон настави да подржава борбу против "Исламске државе".

Џихадисти "Исламске државе" објавили су снимак на којем је приказано одсецање главе британског хуманитарног радника Дејвида Хејнса (44).

Хејнс, који има двоје деце у Перту у Шкотској, киднапован је прошле године током рада за француску агенцију "ACTED" у Сирији, пренела је агенција Ројтерс.

Снимак насловљен "Порука савезницима Америке" започиње говором британског премијера Дејвида Камерона о раду са ирачком владом и курдским борцима који се боре против џихадиста.

"Овај Британац мора да плати цену због ваших обећања, Камероне, о наоружању курдских бораца против 'Исламске државе'", рекао је маскирани мушкарац обучен у црно са британским акцентом и који стоји изнад Хејнса, обученог у наранџасто клечећи на коленима.

Потом се види одсецање главе Хејнсу, а снимак се завршава приказивањем још једног таоца док маскирани мушкарац прети да ће бити и он убијен ако Камерон настави да подржава борбу против "Исламске државе".

Министарство спољних послова Велике Британије потврдило је да је видео-снимак аутентичан. "Све указује на то да је видео-снимак аутентичан, немамо разлога да верујемо у супротно", рекао је представник Форин офиса, а пренео АФП.

Џихадисти су на исти начин претходног месеца усмртили двојицу Американаца – новинаре Џејмса Фолија и Стивена Сотлофа.

О снимку насловљеном "Порука америчким савезницима", први је известио институт SITE, специјализиван за праћење комуникација радикалних исламиста на интернету.

Припадници "Исламске државе" претили су да ће убити Хајнса још приликом одрубљивања главе америчком новинару Стивену Сотлофу.

Форин офис покушава да потврди веродостојност тог снимка.

Обама и Камерон обећавају проналажење убица

Лидери САД и Велике Британије – Барак Обама и Дејвид Камерон – оштро су осудили погубљење  Дејвида Хејнса и обећали да ће тражити и пронаћи његове убице и привести их правди.

"САД категорички осуђују варварско убиство држављанина Велике Британије Дејвида Хејнса који је починила терористичка група ИСИЛ (Исламска држава)", рекао је Обама а саопштила је Бела кућа.

Амерички председник је, како наводи АФП, изразио солидарност са савезничком Британијом, и обећао да ће тражити убице и уништити ИД.

САД ће заједно са Великом Британијом и широком коалицијом држава из региона и света сарађивати ради привођења правди "починиоца тог ужасног чина", и уништити "ту претњу људима наших земаља, региона и света", наводи се у саопштењу.

Камерон је, наводе агенције, погубљење 44-годишњег британског заробљеника рођеног у Шкотској, назвао "актом чистог зла" и "подлим и ужасним убиством невиног хуманитарног радника", саопштио је Даунинг стрит.

"Учинићемо све што је у нашој моћи да пронађемо те убице и осигурамо да се суоче са правдом, колико год то буде морало да траје", рекао је британски премијер.

Камерон ће, наводи АФП, одржати састанак са владином комисијом за ванредне ситуације (COBRA), а биће проверена веродостојност видео-снимка са погубљењем који је постављен на интернету.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво