Читај ми!

Демонстрације "за" и "против" отцепљења Шкотске

Пет дана уочи референдума о независности, у Шкотској одржане мирне демонстрације на којима је било на хиљаде људи који су за отцепљење, као и оних против независности.

Око 15.000 присталица уније са Великом Британијом преплавило је улице Единбурга, док је 35.000 присталица кампање за независност марширало широм Шкотске, јавила је агенција АП, а преноси Танјуг.

Премијер Шкотске Алекс Салмонд покушао је да умањи страхове да ће бити неких последица према противницима независности, ако би 18. септембра победила кампања "за" отцепљење.

"Дан посла гласања престаће кампања 'не' и кампања 'за' - биће само Тим Шкотске. Успеху кампање 'да' приступићемо великодушношћу према свима", рекао је Салмонд.

Салмонд је дао такву изјаву због данашњег упозорења потпредседника Шкотске националистичке партије Џима Силарса да неке компаније и банке могу да буду кажњене јер изражавају забринутост у вези са последицама сецесије.

Националисти оптужују британског премијера Дејвида Камерона да воде кампању са лидерима великих компанија с циљем застрашивања гласача, а унионисти сматрају да отцепљење доноси финансијску и економску несигурност.

Велике банке, нафтне компаније и супермаркети изразили су забринутост ако би на референдуму било изгласано отцепљење Шкотске.

Економска будућност Шкотске постала је једна од главних тема жестоких расправа уочи референдума о независности, навела је агенција Ројтерс.

На хиљаде припадника протестантског "Наранџастог реда" марширало је улицама Единбурга да би исказали оштро противљење независности Шкотске.

"Поносни смо јер смо део Велике Британије... Ми смо ту да бисмо подстакли глас 'не'", рекао је припадник "Наранџастог реда".

Према последњем истраживању јавног мњења, 54 одсто испитаника гласало би за останак у унији, док 46 одсто жели да гласа за независност, пренела је британска агенција.

Шкотска је саставни део Уједињеног Краљевства од 1707. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво