Читај ми!

Ускоро ваздушни удари на Исламску државу

У оквиру проширене ваздушне кампање против џихадиста Исламске државе, Пентагон најавио да ће амерички борбени авиони ускоро почети да крећу из базе са севера Ирака. То ће америчким авионима олакашати приступ метама, јер су до сада узлетали са носача авиона изван Ирака.

Секретар за штампу контраадмирал Џон Кирби потврдио је да ће "наоружани амерички авиони са посадом" летети из Арбила, престонице ирачког аутономног курдског региона, али није хтео да открије детаље.

Амерички борбени авиони који бомбардују екстремисте ИС у Ираку, до сада су узлетали са носача авиона изван Ирака, подсетио је АФП.

Аеродром у Арбилу омогућиће неким авионима лакши приступ борбеном пољу, рекао је за АФП неименовани извор.

Борбени авиони имају мањи домет од бомбардера или авиона за надгледање и узлетањем из базе смањују потребу за чешћом допуном горива.

Коришћење ваздухопловне базе у Арбили одражава проширену кампању САД против екстремиста ИС, мада су борбени хеликоптери већ летели из база у Ираку, пренео је АФП.

Пентагон није саопштио који тип наоружаних авиона ће бити коришћен, нити колики је њихов број ангажован у Арбилу.

"Још постоје неке одлуке које треба да буду донете по том питању", рекао је Кирби новинарима.

Он је назначио да ће амерички ваздушни удари у Ираку бити проширени као подршка ирачкој влади и курдским снагама које се боре против ИС.

Од 8. августа, амерички авиони извели су више од 150 ваздушних напада у Ираку, а већина њих је за мету имала припаднике ИС који су претили брани у Мосулу.

Амерички председник Барак Обама, рекао је да ће САД проширити војну кампању против бораца Исламске државе, нападајући их из ваздуха "где год се налазили".

Обамина стратегија залаже се за већу подршку локалним снагама у Ираку и умереним побуњеничким борцима у Сирији, са додатних 475 војника који ће бити саветници ирачкој војсци и имати улогу подршке.

Додатне америчке трупе, које ће укупан број америчких војника довести до броја од 1.600, почеће да долазе у Ирак наредне седмице, рекао је Кирби.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво