Читај ми!

Шкотски синдром потреса Каталонију

Десетине хиљада присталица независности Каталоније протестовало у Барселони захтевајући референдум о отцепљењу за који шпанска влада тврди да би био неуставан. Организатори тврде да је на митингу било пола милиона људи.

Обучени већином у жуто-црвене мајце с натписом "Сад је време" присталице отцепљења те шпанске покрајине узвикивале су "Независност!" на каталонском док су две велике улице биле окупиране демонстрантима који су образовали велико слово "В", преноси Бета.

Процењује се да је скупу присуствовало више десетина хиљада људи, а организатори наводе да се за скуп пријавило 500.000 људи.

Председник каталонске владе Артур Мас рекао је да његова влада не одустаје од планова да 9. новембра одржи референдум на којем би могло да гласа 7,6 милиона грађана, мада стручњаци кажу да ће изјашњавање блокирати шпански Уставни суд.

Референдум за независност Шкотске заказан за 18. септембар побудио је многе сепаратистичке покрете у Европи – Баскијци на северу Шпаније и западу Француске хоће независност, као и Корзиканци.

За аутономију или одвајање залажу се и неке групе у северним италијанским регионима. Фламанци у Белгији траже већу аутономију или независност, па и уједињење с Холандијом.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво