Читај ми!

САД: Сећање на 11. септембар

Американци су свечаном церемонијом обележили 13-годишњицу терористичких напада на Њујорк и Вашингтон, а председник Барак Обама је у Белој кући одржао минут ћутања у знак сећања на жртве.

Амерички председник Барак Обама, његова супруга Мишел, потпредседник Џо Бајден и особље Беле куће окупили су се на травњаку испред Беле куће, на церемонији којом су одали пошту жртвама напада од 11. септембра 2001. године.

Председник Обама поручио је преживелима терористичког напада, члановима породица страдалих и осталим окупљенима да Америка истрајава захваљујући одлучности и оптимизму њеног народа.

Обама је рекао да је прошло "13 година откако је сломљен јутарњи мир у Америци, 13 година откако је 3.000 дивних живота од узето".

Ипак, поручио је Обама, Сједињене Америчке Државе ће истрајати јер – "нису застрашене".

Овогодишње обележавање годишњице теористичког напада долази у тренутку када амерички председник најављује рат против Исламске државе у Ираку и Сирији.

У терористичком нападу на САД пре 13 година живот је изгубило око 3.000 људи. Из "кула близнакиња" у Њујорку свега 20 људи успело је да напусти зграде пре него што су се урушиле.

Жртве терористичког напада су страдале након што су два отета авиона ударила у "куле близнакиње" Светског трговинског центра у Њујорку, које су се потом срушиле, као и приликом удара трећег авиона на комплекс Пентагон у Вашингтону, и пада авиона у Пенсилванији.

Директна последица терористичког напада 11. септембра 2001. године била је одлука Беле куће на челу са Џорџом Бушом Млађим, да објави рат тероризму у свету, што је несумњиво суштински одредило тенденције у међународним односима првих деценија 21. века.

Међу жртвама 11. септембра била су и 372 странца, укључујући и једног држављанина Србије.

Велике жртве су претрпели и припадници њујоршких градских служби, пре свих ватрогасци. Чак 343 ватрогасца су погинула приликом пада кула "близнакиња" док су настојала да некако помогну.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво