Читај ми!

Малезијски авион раскомадан пројектилима

У првом званичном извештају холандских вештака наводи се да је малезијски авион оборен средином јула на истоку Украјине погођен у лету "великим бројем пројектила изузетне брзине", што је летелицу изломило на комаде.

Извештај је сачинио холандски Истражни биро за безбедности, задужен за истрагу пада малезијског авиона.

"Лет МХ-17 'боинга 777-200' компаније 'Малејжа ерлајнз' распао се у лету, вероватно због структуралних оштећења које је изазвао велики број пројектила велике снаге који су споља погодили летелицу", наведено је у извештају.

Холандски вештаци, како су и најавили, нису навели да ли је авион на линији Амстердам–Куала Лумпур оборен ракетом, као ни ко би могао да буде одговоран за несрећу.

"Боинг 777" авио-компаније "Малејжа ерлајз" оборен је 17. јула изнад облоасти коју су на истоку Украјине држале проруске снаге. У несрећи је страдало свих 298 путника и чланова посаде.

Коначни извештај очекује се у року од годину дана од несреће.

"Прелиминарни резултати истраге указују да је разлог пада авиона дошао споља. Биће потребна додатна истрага како би се са већом прецизношћу утврдио узрок несреће. Одбор за безбедност верује да ће додатни докази бити доступни истражитељима у предстојећем периоду", рекао је шеф Одбора Тјибе Јустра.

Због сукоба на терену, истражитељи нису посетили место пада авиона, већ су проучавали фотографије, записе рада и "црних кутија" – регистратора података о лету и раду кључних уређаја авиона и и регистратора разговора у пилотској кабини, који нису показали да је било било какви техничких проблема, нити ванредне ситуације.

"Форензичка истрага биће спроведена уколико олупина буде могла да се измести" из подручја сукоба у Украјини, објашњава се у извештају.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара