Инциденти у Украјини упркос примирју

Русија очекује скоре преговоре о статусу Доњецка и Луганска, каже шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Додаје да се прекид ватре на истоку Украјине генерално поштује, иако има инцидената. Од почетка прекида ватре између украјинских снага и проруских активиста на истоку Украјине, погинула су четири припадника украјинских снага.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров каже да су, што се тиче разговора о статусу југоистока земље, у Протоколу из Минска предвиђени кораци у том правцу, преноси Танјуг.

"Надамо се да ће такви разговори почети брзо, а формат разговора је очигледан - то су власти Украјине и лидери ЛНР и ДНР, који су потписници Протокола из Минска од 5. Септембра", наводи Лавров.

Објашњава да су одредбе умногоме су оквирне, и да ће по договору учесника тог процеса оне бити конкретизоване.

Према његовим речима, Москва се нада да ће наредних дана режим прекида ватре бити учвршћен, преноси Итартас.

"Прекид ватре генерално се поштује, мада има инцидената и стране оптужују једна другу", каже Лавров и додаје да је Русија, као и устаници у Украјини, озбиљно забринута због јучерашњих информација да је извршена концентрација тешког наоружања украјинских снага у области Дебаљцева, 70-ак километара удаљеног од Доњецка.

Каже да ће се ситуација пажљиво пратити.

"Нисмо заинтересовани да било ко или било шта омета спровођење договора из Минска", додје Лавров.

Шеф руске дипломатије истиче и да ће Москва инсистирати да Кијев испуни обећање о спровођењу уставне реформе.

У Минску је потписан протокол после консултација о потезима усмереним на спровођење мировног плана украјинског председника Петра Порошенка и иницијатива руског председника Владимира Путина, који између осталог предвиђа да Украјина призна специјалан статус за Доњецку и Луганску област и да одржи превремене локалне изборе у складу са Законом о специјалном статусу.

Званичник украјинског Министарства одбране Виталиј Андронати каже да је од почетка прекида ватре повређено и 29 украјинских војника, јавља Интерфакс.

Француска новинска агенција АФП преноси саопштење украјинске војске да је аеродром у близини Доњецка био под артиљеријском ватром током ноћи.

Главни транспортни чвор, који је био жестоко нападнут у мају, погођен је четири пута током ноћи минобацачком и атриљеријском ватром, али жртава није било.

Агенције наводе да се прекид ватре на истоку Украјине углавном поштује, али да се у појединим подручјима, посебно у Доњецку и Маријупољу могла чути спорадична ватра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара