Читај ми!

Шкотска пред референдумом о независности

Кроз десет дана, Шкотска ће одржати референдум о независности од Велике Британије. Најновија испитивања показују да присталице независности Шкотске имају већину. Ти резултати су навели британску владу да за сутра најави нови план о проширењу аутономије Шкотске.

Питање за четири милиона Шкота биће једноставно: "Да ли би Шкотска требало да буде независна држава?" Кампање назване "да" и "не" су у пуном замаху.

Најновија анкета показује да ће за независност Шкотске гласати 51 одсто грађана, што је први пут да присталице независности имају предност.

Британски министар финансија Џорџ Озборн покушава да одобровољи Шкоте најављујући сутрашњи план о већој аутономији буџета и пореза.

"Сигурно мисли да смо глупи. Озборн, Камерон и цела банда из Вестминстера схватају да губе Шкотску, па сад смишљају неке велике планове. Ако су то озбиљно хтели, зашто су чекали последњи час?", каже Алекс Салмонд, први министар Шкотске.

Противници независности позивају све грађане да покажу политичку зрелост.

"Ово није гласање из протеста. Ако одлучимо да одемо, отишли смо заувек. Чврсто верујем да можемо да направимо бољу Шкотску без разбијања земље", сматра Алистер Дарлинг, вођа кампање "Боље је заједно".

Бивши премијер упозорава шта ће Шкотска изгубити ако се одвоји од Велике Британије.

"Ту је реч о пензијама, здравственом осигурању, радним местима, безбедности. Кад Шкоти то одмере у наредних 10 дана, схватиће да желе да остану у Британији", сигуран је Гордон Браун, бивши премијер Велике Британије.

Велика Британија је најавила да независна Шкотска неће смети да користи фунту, ни британску централну банку и војску.

Истовремено, Ервопска комисија најављује да би Шкотска морала да напусти Европску унију, и крене у процес пријављивања од почетка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара