Читај ми!

Прва екипа руских лекара одлетела за Гвинеју

Авион са првом групом руских лекара одлетео је за Гвинеју како би помогли угроженим афричким земљама у борби против вируса еболе, саопштило је руско министарство за ванредне ситуације. Са собом су понели две мобилне лабораторије за испитивање пацијената.

Првој екипи руских лекара придружиће се још осам руских епидемиолога, вирусолога и бактериолога у Конакри у наредним сатима, рекао је шеф специјализованог антиепидемиолошког тима Руског истраживачког института за контролу епидемије Валентин Сафронов пред одлазак са Западну Африку, јавила је руска новинска агенција Итартас.

"Радићемо у сменама, боравићимо тамо максимално пет месеци", рекао је Сафронов и навео да нема планова да се користи вакцина против вируса еболе, преноси Танјуг.

"Такав задатак није постављен пред нас. Уколико буде постављен, мислим да ћемо моћи да га испунимо", рекао је Сафронов.

Екипа руских лекара на пут је понела две мобилне лабораторије за испитивање пацијената.

Лабораторије могу да ураде на стотине тестова дневно, свакој треба не више од три сата за добијање резултата, навео је Сафронов.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је 1.350 људи умрло и 2.473 заражено од избијања еболе у децембру прошле године и ситуација је најалармантнија у Либерији, где је 95 људи преминуло само у два дана, чиме је укупан данак еболи порастао на 576.

У Гвинеји, где је избила епидемија пре осам месеци, број смртних случајева повезаних са еболом достигао 396, у Сијера Леонеу има 374 жртава епидемије, а у Нигерији има четири мртва и 15 заражених.

СЗО је навела да није било пријављених случајева еболе, осим у ове четири земље Западне Африке, наводи Итартас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије