Читај ми!

Путин: Русија против братоубилачког рата

Русија ће чинити све да би се окончао "крвави хаос" и "братоубилачки рат" у Украјини, поручио је руски председник Владимир Путин. Крим би могао да игра уједињујућу улогу за Русију, оцењује Путин.

Руски председник истиче да Русија не жели да се изолује од спољног света, али ни да се према њој понашају презриво или менторски. Оценио је да би полуострво Крим могло за Русију да има уједињујућу улогу, преноси Танјуг.

"Чинићемо све што од нас зависи да би тај конфликт био прекинут што пре, како би у Украјини престала да се лије крв", рекао је Путин, обраћајући се посланицима Думе и члановима владе у кримском летовалишту Јалти.

Називајући догађаје у Украјини "крвавим хаосом" и "братоубилачким конфликтом", Путин је рекао да је ситуација из дана у дан све драматичнија и да је на југоистоку Украјине избила "обимна хуманитарна катастрофа", јавља Итартас.

Руски председник је, притом, истакао да Русија не намерава да се изолује од спољњег света.

"Треба мирно, достојанствено и ефикасно да градимо своју земљу, не ограђујући се од спољњег света, не кидајући везе са партнерима, али и не дајући да се са нама презриво или менторски понашају", рекао је Путин.

Према његовим речима, успешан развој Русије треба да буде заснован на унутрашњим ресурсима, укључујући додатне стимулације индустријској и пољопривредној производњи.

Путин је рекао да руско друштво треба да се консолидује и мобилизује, али "не за ратове или неке конфликте", већ "за упоран рад за Русију и у име Русије".

Русију у ослањању на традиционалне вредности, како је рекао, подржавају и становници других, чак и западних земаља, где се те вредности због актуелне политике руше.

Путин је додао да "руске санкције" нису само контрамере на ембарго, већ начин да се подрже домаћи произвођачи и отвори тржиште за нове партнере "који желе да сарађују с Русијом и спремни су на такву сарадњу".

Према његовим речима, Москва је увела санкције земљама које су претходно Русији увеле "потпуно неосноване и нелегалне санкције".

Руски председник Владимир Путин верује да многи европски лидери прижељкују излаз из ћорсокака који је настао због узајамних санкција Русије и Запада.  

"Мислим да многи у Европи, укључујући политичаре, моје колеге, желе да изађу што је пре могуће из ове ситуације која шкоди нашој сарадњи", рекао је Путин током посете Криму, пренео је Ројтерс.

Додао је да је недавно разговарао са француским колегом Франсоа Оландом код којег је, како је рекао, осетио исто расположење.

"За нас су сада најважнија унутрашња питања, наши циљеви и задаци, које пред нама поставља народ и грађани Русије", рекао је Путин и додао да власт треба да се усредсреди на решавање националних питања.

"Наша будућност је само у нашим рукама", додао је руски председник.

Уједињујућа улога за Крим

Путин је рекао да би Крим, који је приступио Руској Федерацији, могао да игра уједињујућу улогу за Русију, да буде "своје врсте историјски и духовни извор, још једна линија помирења црвених и белих".

Указао је да је за то црноморско полуострво везано сећање и на победе, али и на трагедију братоубилачког грађанског рата почетком 20. века.

На Криму се, рекао је Путин, многи проблеми "нису решавали деценијама", власти Украјине биле су принуђене да решавају проблеме на другим територијама, а са Крима су "узимали много, а давали мало".

"Сада у оквиру прелазног периода, ми доносимо најнеодложније приоритетне мере, како бисмо поправили стање", рекао је руски председник.

Путин је рекао да на Криму треба да буде осигурана равноправност три језика – руског, украјинског и кримско-татарског.

Према његовим речима, припремљен је програм за дугорочан развој Крима, а укупан обим финансирања до 2020. године премашује 700 милијарди рубаља (око 14,6 милијарди евра).

Путин је захвалио посланицима и политичким снагама Русије који су "у судбоносним данима за Севастопољ, Крим и целу Русију" показали јединство и солидардност, навела је руска агенција.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије