Читај ми!

Руска возила прешла украјинску границу?

Конвој хуманитарне помоћи из Русије прешао украјинску границу, иако је Кијев најавио да неће дозволити улазак тих камиона у Украјину. У гранатирању Луганска страдале најмање 22 особе. И Доњецк засут гранатама, страдала два цивила.

23.00 - Неколико руских оклопних транспортера и камиона прешло границу Украјине, јавља извештач британског Телеграфа. Шведски министар иностраних послова Карл Билд ситуацију описао као "драматичну".

21.20 - Москва позива на хитан прекид ватре због безбедног достављања хуманитарне помоћи становништву на југоистоку Украјине, јавља АФП.

19.15 - У украјинском парламенту нокаутиран посланик Олех Љашко, националиста који се хвалише да је велики борац против проруских активиста. Њега је, након свађе, ударио независни посланик Олександар Шевченко, јавља АП.

17.35 - Игор Стрелков, командант проруских активиста у Доњецку, поднео је оставку, јављају Риа новости. Оставка Стрелкова уследила дан после никада до краја разјашњене вести о његовом рањавању.

16.00 - Украјински парламент усвојио закон којим се отвара пут за увођење низа санкција руским предузећима и грађанима оптуженим да подржавају проруске активисте на истоку земље.

14.45 - У гранатирању источне четврти Кујбишевск у Доњецку погинула два цивила, саопштиле су градске власти.

13.35 - Доњецк засут артиљеријском паљбом украјинске војске, преноси Ројтерс.

11.45 - Најмање 22 становника Луганска погинула су у гранатирању током протекла 24 сата, јавио је АФП.

11.00 - Председник "Луганске Народне Републике" привремено се повукао са те функције због тога што је рањен.

У гранатирању Луганска, у протекла 24 сата, погинула су најмање 22 становника, јавио је Франс прес, позивајући се на тамошњег неименованог званичника.

"Источне области града су гранатиране. Погођени су аутобус, продавница и неколико стамбених зграда", рекао је званичник регионалне власти француској агенцији.

Градски савет Луганска саопштио је да је у интензивном гранатирању источних четврти погинуло много цивила, преноси Риа новости.

"Према информацији очевидаца, рањено је и погинуло много цивила. Тачан број жртава се утврђује", наводи се у саопштењу власти Луганска и подсећа да 12. дан у граду нема струје, ни воде, да не раде ни телефонске везе и да су многе продавнице и банке затворене.

Председник "Луганске Народне Републике" Валериј Болотов привремено се повукао са те функције због тога што је рањен.

"Последице рањавања не дозвољавају ми да пуном снагом радим на том положају на добробит житеља Луганска у сложено ратно време", рекао је Болотов у видео-обраћању на ТВ Русија 24.

Болотов је додао да не намерава да напушта фронт и да би, у међувремену, на његово место могао да дође актуелни министар одбране Игор Плотницки.

Артиљеријском паљбом украјинске војске данас је засут и Доњецк, јавља Ројтерс на основу изјава сведока са места догађаја.

Агенција наводи да су људи који раде у административним институцијама, у тренутку гранатирања истрчали из канцеларија јер је снажна паљба активирала сирене које упозоравају на евакуацију.

Након првог удара, уследиле су још најмање две експлозије у близини центра града.

Глас Русије пренео је да је Доњецк и целе претходне ноћи гранатиран, као и да су украјинска војска и проруски активисти у Доњецку размењивали артиљеријску ватру.

Извештач британског Телеграфа јавља да је конвој руске хуманитарне помоћи прешао границу са Украјином. Кијев је раније потврдио да неће дозволити улазак тих камиона.

Како је касније саопштила "Доњецка Народна Република", пријем и дистрибуцију руске хуманитарне помоћи надгледаће Међународни комитет Црвеног крста.

Премијер ДНР Александар Захарченко је рекао како је пријем хуманитарне помоћи постао могућ након консултација са делегацијама Међународног комитета Црвеног крста у Русији, Белорусији и Молдавији, преноси Итартас.

Конвој око 262 возила био је "паркиран" у војном складишту у јужном руском граду Вороњежу од уторка увече због неслагања у вези са тим како и где прећи у Украјину, јавила је агенција АП.

Хуманитарна помоћ укључује генераторе за струју, прехрамбене производе, воду, дечју храну, санитетски материјал и вреће за спавање.

Према информацији УН, од средине априла до 26. јула, у Украјини је погинуло више од 1.100 цивила, а више од 3.400 је рањено, подсећа руска агенција.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије