Читај ми!

Српски стручњак при УН: Ебола се шири

Смртоносним вирусом еболе до сада је заражено скоро 2.000 људи, а број смртних случајева прешао је хиљаду. Помоћ земљама западне Африке упутила је и Кина. Епидемија се из Гвинеје, Сијера Леонеа и Либерије проширила и на Нигерију. Сви грађани Србије су ван опасности, рекао је за РТС представник УН у Либерији Ратомир Петровић.

У Либерији је еболом заражено више од 500 људи, а преминуло је више од 300. Представник Уједињених нација у Либерији Ратомир Петровић говорио је за РТС о ситуацији у Либерији из Монровије.

Да ли се зараза и даље шири?

Ситуација у земљи је у најмању руку драматична. Оно што је можда позитивно у овом тренутку је да у земљу почиње да стиже хуманитарна помоћ, тј. медицинска помоћ. Кинеска влада је упутила пет милиона долара вредну медицинску опрему која је за све земље региона, укључујући Гвинеју и Сијера Леоне и Либерију.

У Либерију је синоћ дошла опрема вредна око два милиона. Друга ствар у коју локалне власти полажу велику наду је експериментални лек који је употребљен за лечење двоје америчких мисионара, који су били овде смештени и радили у болници у главном граду Либерије.

Они су били заражени еболом и примили су експериментални лек пре него што су пребачени на даље лечење у Америку и, како ствари стоје, њихова ситуација се поправља, њихово здравствено стање се побољшава.

Колико је радио УН удаљен од наближег жаришта еболе?

Најближе жариште еболе је удаљено четири километра од радија УН где се налазим. Вирус у Монровију је дошао из Сијера Леонеа преко севера Либерије. Међутим, чини ми се да се коначно преузимају праве мере и да коначно становништво слуша препоруке колико локалних власти толико и међународних организација које су овде да помогну у сузбијању ове болести.

Председница Либерије Елен Џонсон Серлиф се током викенда састала са представницима здравствених радника који траже боље услове рада и повећање зарада. Да ли је договор постигнут?

Одговор на ово питање је не. Здравствени систем Либерије није тртенутно у стању да се бори са овом болешћу - пет највећих болница у Монровији су још увек затворене и овакво стање је већ последњих десет дана. Здравствени радници нису имали адекватну опрему и веома су веома забринути и уплашени због свега овога, тако да су напустили своја радна места.

Колико се грађана Србије тренутно налази у Либерији и да ли су сви безбедни?

У мисији Уједињених нација у Либерији имамо 14 држављана Србије, са Косовом укупно 20, а са свим земљама бивше Југославије око 40. Осим нас цивила ту имамо и припаднике војске и полиције који су запослени при међународној војсци и полицији УН. Сви су они добро и прдузимају све потребне мере да се заштите од еболе, тако да нема никакве потребе да неко брине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије