Читај ми!

Корак ка мирном решењу за Нагорно-Карабах

Председници Азербејџана и Јерменије Илхам Алијев и Серж Саргсјан су изразили наду да ће за конфликт око Нагорно- Карабаха у што скорије време бити пронађено компромисно и мирно решење. Руски председник Владимир Путин каже да је задовољан "добром вољом" Јерменије И Азербејџана показане током састанка председника три земље.

Шефови двеју држава су о решењу конфликта око Нагорно-Карабаха разговарали у Сочију, током сусрета са руским председником Владимиром Путином, преноси Танјуг.

"Русија као наш близак пријатељ, партнер и сусед, има нарочиту улогу у процесу решавања. Надамо се да ћемо у скорије време преговорима, мирним путем, пронаћи решење које ће одговарати и нормама међународног права и бити праведно", рекао је Алијев а преноси Итартас.

Азербејџански председник је рекао да конфликт предуго траје и изразио наду да ће учешће Путина у разматрању тог проблема "дати нови подстицај преговарачком процесу".

Залажући се за решавање конфликта на темељу компромиса који изнесе Група Минск ОЕБС-а, Алијев је рекао да та група покушава да зближи позиције страна, "али јој то за сада не полази баш добро за руком".

Саргсјан је, такође, рекао да се нада скоријем решењу мирним путем.

"Сматрамо да је конфликт потребно решити на компромисној основи, на принципима које су нам предложили копредседници Групе Минск", рекао је председник Јерменије.

Саргсјан је додао да "нема војног решења" за тај конфликт.

Према извештају руске државне агенције, на подсећање Алијева да је Савет безбедности УН усвојио четири резолуције које траже "хитно повлачење јерменских окупационих снага са територије Азербејџана, које су за 20 година остале (само) на папиру", Саргсјан је упитао "коју је тачку из резолуције испунио Азербејџан".

"Уколико се вратимо на догађаје с почетка 1990-их, још тада смо дошли до тога да конфликт не може бити решен војно, а ако поново будемо оптуживали једни друге, конфликт се дуго неће решити", рекао је Саргсјан.

Путин је, како преноси Итартас, на сусрету позвао стране на стрпљење, мудрост и међусобно уважавање, похваливши изражену намеру лидера Азербејџана и Јерменије да се проблем реши мирним путем.

"Ми треба да покажемо стрпљење, мудрост, уважавање један према другом, како би се нашло решење", рекао је Путин током сусрета са Саргсјаном и Алијевом.

"Несумњиво, све компликоване ситуације могу да буду решене уколико постоји добра воља - таква добра воља азербејџанског и јерменског народа постоји", констатовао је Путин.

Руски председник је рекао да Русија уважава међународне формате основане за решење конфликта и да ће наставити да ради са њима.

Трилатерални сусрет одржава се у једној од сала председничке резиденције у Сочију за округлим столом, наводи агенција.

Путин је јуче одржао одвојене сусрете са двојицом лидера.

Путинов прес секретар Дмитриј Песков је рекао да су све стране изразиле забринутост због пораста напетости у области Нагорно-Карабаха и због инцидената последњих дана у којима је било много људских жртава.

Алијев је рекао да конфликт дуго траје и да је потребно решење, док је Саргсјан оптужио азербејџанску страну за "намерну ескалацију стања", пренела је агенција Риа новости.

Крајем јула и почетком августа у области конфликта поново је заоштрена ситуација и више пута су обе стране нарушиле прекид ватре.

Баку је саопштио да је погинуло 13 азербејџанских војника и да има и рањених, док прецизних података са јерменске стране нема.

Министарство одбране непризнате републике тврди да је у последње време погинуло 25 азербејџанских а пет јерменских војника.

Итартас је пренео позицију Русије да се стање у Нагорно-Карабаху не повезује са трговинско-економском сарадњум са Јерменијом и Азербејџаном.

У децембру 2013. године руски лидер је рекао да Москва жели да се никада више не пролива крв - "ни јерменских, ни (грађана) Републике Азербејџан" у том региону "тако близу смештеном код руских граница и са блиским везама са Руском Федерацијом".

Агенције су известиле да су Путин, Саргсјан и Алијев синоћ у Сочију заједно посетили међународни турнир у самбу.

Спор између Јерменије и Азербејџана траје од почетка 1988. године, после одлуке Аутономне области Нагорно-Карабах насељеног претежно Јерменима да иступи из тада још совјетског Азербејџана.

У септембру 1991. године у Степанакерту је проглашена Република Нагорно-Карабах (РНК), што је Азербејџан одбацио као нелегалан акт и укинуо аутономију те области из времана СССР-а.

У Нагорно-Карабаху је 10. децембра 1991. године одржан референдум на ком се 99,89 одсто грађана изјаснило за потпуну независност од Азербејџана.

Оружани сукоб трајао је до 12. маја 1994. године, када је ступио на снагу споразум о примирју и означен почетак мировних преговора под окриљем Групе Минск, којом копредседавају Русија, САД и Француска.

У конфликту је Азербејџан изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и, потпуно или делимично, седам рејона који се наслањају на њега.

Азербејџан инсистира на очувању територијалне целовитости, а Јерменија штити интересе непризнате републике, јер РНК није страна у преговорима.

Прекид ватре договорен је пре 20 година, после конфликта који је трајао шест година и у ком је на обе стране погинуло 30.000 људи, а милион је било принуђено да напусти своје куће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије