"Алигатори" на граници са Украјином

Руска војска уз границу са Украјином распоређује војне камионе, тенкове, ракетне системе и хеликоптере типа К-52, такозване "алигаторе", тврди Кијев. Више од 30 цивила страдало у борбама на истоку Украјине. Војска потискује проруске активисте ка Доњецку и Луганску. Брисел Москви завео оштрије економске санкције.

Украјинска војска потискује проруске снаге све дубље према њиховим упориштима - Доњецку и Луганску.

Војска покушава да потпуно опколи нека подручја која су сада под контролом проруских снага, укључујући место пада авиона "Малејжа ерлајнза", који се 17. јула срушио са 298 путника и чланова посаде, пренео је Ројтерс.

Током дводневног гранатирања града Горловке у региону Доњецка на истоку Украјине убијен је 31 цивил, саопштиле су локалне власти, док за то крвопролиће украјинске трупе и проруске снаге криве једни друге, преноси Раша тудеј.

"Током протекла 24 сата, 17 становника Горловке међу којима троје деце убијено је у центру града, који је нападнут артиљеријском ватром, док је 43 цивила рањено", саопштила је Прес служба градске управе.

Званичници града Горловка саопштили су да је синоћ у нападу на тај град погинуло 14 цивила, укључујући петоро деце, док су власти Луганска навеле да је петоро људи погинуло кад је граната погодила тамошњи старачки дом.

Како наводи руска агенција РИА Новости, у борбама на периферији градова Шахтјорск и Торез устаници су изгубили контролу над селом Расипное, где се налази део остатака срушеног авиона.

Русија гомила трупе на граници са Украјином, каже Андреј Лисенко, портпарол украјинског Савета Националне службе за безбедност и одбрану, наводећи да руска војска групише камионе, тенкове, ракетне системе, али и неколико десетина хеликоптера типа К-52, такозваних "алигатора", преноси агенција УН.

У међувремену, група холандских и аустралијских експерата није кренула из Доњецка ка месту несреће на истоку Украјине јер се на путу и око пута који води до места пада авиона одвијају жестоке борбе, наводи се у саопштењу холандског Министарства правде.

Стални представник Русије при светској организацији Виталиј Чуркин каже да би покушај украјинских војника да преузму контролу над местом рушења авиона малезијске авио-компаније представљао кршење Резолуције Савета безбедности УН.

"Они пуцају из далекометне артиљерије по стамбеним областима. Гину десетине цивила", истиче стални представник Русије при УН.

Како извештава Асошијетед прес, једна вишеспратница погођена је са најмање две гранате, а становници Шахтјорска напуштали су град у паници.

Широке економске санкције Русији

Европска унија је усвојила широке економске санкције против Русије, у нади да ће приморати Москву да промени политику кад је реч о Украјини, саопштили су извори ЕУ, преноси АФП.

Како се наводи, нове мере превазилазе мере замрзавања средстава и забране виза које су досад уведене и намећу ограничења у финансијском, војном и енергетском сектору како би Русија платила већу цену континуиране интервенције и подршке коју пружа проруским активистима у Украјини.

Међу новим мерама је, пре свега, могућност ограничења приступа руских банака европским тржиштима капитала, што би могло да угрози предузећа за пружање финансијских услуга која послују у Русији.

Постигнут је и прелиминарни договор о листи особа, укључујући сараднике руског председника Владимира Путина и компанија, чија ће имовина бити замрзнута у склопу пооштравања санкција Русији, истичу тројица неименованих европских дипломата.

Како преноси Итартас, на листи су, између осталих, директор Федералне службе безбедности Русије Александар Бортњиков, директор Спољне обавештајне службе Михаил Фратков и челник руске Републике Чеченије Рамзан Кадиров.

Убрзо након што је ЕУ постигла договор о новим мерама, амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да и САД припремају нове санкције Русији због улоге коју има у распиривању кризе у Украјини, јавиле су агенције.

"У процесу смо припреме додатних санкција, заједно са Европом", рекао је Кери новинарима, преноси АФП.

Кери је, међутим, додао да руски председник Владимир Путин још увек "има избора" с обзиром "на његову способност да утиче на проруске активисте".

У међувремену, Русија је назвала санкције Јапана Москви непријатељским и истакла да ће то нанети штету односима двеју земаља.

Јапанска влада је јуче објавила да ће увести додатне санкције Русији зато што званична Москва није утицала на ублажавање конфликта између украјинских и проруских снага на истоку Украјине.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је најновији извештај Уједињених нација о ситуацији на истоку Украјине, где се одвијају борбе између украјинских и проруских снага, "необјективан, па чак и лицемеран".

Високи комесаријат Уједињених нација за људска права је јуче у четвртом месечном извештају о стању у Украјини навео да би обарање малезијског авиона МХ-17 изнад Украјине могло да се изједначи са ратним злочином.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије