Читај ми!

Тајфун погодио Филипине, 13 мртвих

Најмање 13 особа страдало у тајфуну "Рамасун" који је погодио Филипине. Више од 370.000 људи евакуисано.

Пало дрвеће, електрични водови и зидови убили су најмање 13 људи широм северних делова Филипина, где су удари ветра били скоро 200 километара на сат, јавља Танјуг.

Национални савет за управљање катастрофама саопштио је да је забележено седам смртних случајева, док су локалне власти агенцији АФП потврдиле осталих шест жртава.

Због тајфуна затворена су финансијска тржишта, бројне фирме и школе, отказано је више од 200 летова, а 85 одсто погођене територије остало је без струје, наводе званичници.

Оркански ветрови односили су кровове кућа, превртали возила и кидали електричну мрежу у Манили, али и у удаљеним рибарским селима стотинама километара даље.

На Међународном аеродрому у Манили, лево крило "боинга 777" компаније "Сингапор ерлајнза" оштећено је после јаког налета ветра који је летелицу бацио на мост којим путници улазе у авион из аеродромске зграде. Нико није повређен, потврдио је менаџер Анђел Хонрадо, додаје АП.

Најјача олуја која је погодила Филипине ове године наставила је данас да хара јужно од Маниле, пошто се на њеној путањи нашло главно острво Лузон, где је тајфун чупао дрвеће и далеководе и изазивао нестанак струје.

Главни путни правци широм Лузона су блокирани, због палог дрвећа и електричних стубова.

Број евакуисаних људи је достигао више од 370.000, углавном у источној провинцији Албај, где је прво ударио тајфун.

Евакуисани су смештени у школама, гимнастичким салама и градским скупштинама које су претворене у склоништа, пошто су најмање четири југоисточне провинције на острву прогласиле или би требало да прогласе стање катастрофе, омогућавајући локалним самоуправама да активирају фондове за ванредне ситуације.

Око 85 одсто подручја које покрива највећи дистрибутер електричне енергије на Лузону, компанија "Манила електрик", остало је без струје и мало је вероватно да ће је добити у току дана, рекао је портпарол компаније.

Тајфун "Рамасун", прва тропска олуја у овогодишњем кишном периоду, имао је јачину друге категорије, на скали од један до пет. Наставио је ка западу и Јужним кинеским морем. Очекује се да ће тајфун добити на снази и прерасти у олују треће категорије, пошто се буде нашао над морем, додаје агенција Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара