Читај ми!

Русија отвара шпијунску базу на Куби

Москва и Хавана постигли начелни договор о поновном отварању велике руске шпијунске базе на Куби, пише руски Комерсант. База из које су "надгледане" америчке комуникације затворена је 2001. године, због финансијских проблема.

Русија се током прошлонедељне посете председника Владимира Путина Хавани, прелиминарно договорила да поново отвори обавештајну базу на Куби, главни пункт из којег су током Хладног рата шпијуниран САД, пише руски дневник Комерсант.

Цитирајући неколико извора, Комерсант пише да је постигнут договор "у принципу" да се поново отвори база Лурд, која је била неактивна од 2001. године.

Русија је ову базу тада затворила, баш по наређењу Путина, у циљу уштеде и у светлу приближавања Москве и Вашингтона након напада од 11. септембра.

Москва поново показује интересовање за Латинску Америку и свог хладноратовског савезника Кубу, док су се њени односи са Западом погоршали поводом кризе у Украјини.

База Лурд основана je 1964. године и налази се само 250 километара од обала САД. У њој је било запослено и до 3.000 људи. Из те базе су прислушкивани радио-сигнали, укључујући и оне са подморница и бродова, као и сателитска комуникација.

Уочи Путинове недавне посете Куби, Русија је одлучила да отпише 90 одсто кубанског дуга, који датира још из совјетске ере и достиже око 32 милијарде долара.

У последњих неколико година рада базе Лурд, Руси су Куби за њено коришћење плаћали 200 милиона долара годишње.

Бивши директор руске спољне обавештајне службе Вјачеслав Трубников истиче како ће база ојачати руску међународну позицију.

"Лурд је Совјетском Савезу представљао очи за целу западну хемисферу. За Русију, која се бори за своја законита права и место у међународној заједници, она неће бити мање вредна него што је била за СССР", закључује Трубников.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара