Читај ми!

Шта је Камерон наумио?

После промена у кабинету британског премијера Дејвида Камерона аналитичари кажу да се одрекао најближих сарадника да би у владу довео више жена и евроскептике. Шта је премијер наумио, пита се британска јавност.

Према некима Камерон се припрема за изборну 2015. и жели у влади више жена. До сада их је било три, од данас дупло више - шест од 22 члана кабинета. Други кажу да се одриче времешних политичара, цени њихово знање и рад, али предност даје новим млађим лицима.

"То је свеж тим са идејама, енергијом и политиком која нас гура напред, способан да спроведе економски план и обезбеди бољу будућност свима нама", тврди Камерон.

Највеће изненађење је смена шефа дипломатије Вилијема Хејга, искусног политичара и кључног премијеровог човека. Одувек је говорио да му је близак сарадник, мудар саветник и одличан пријатељ.

И сам је Хејг на Твитеру потврдио да након четири године одлази, да би постао лидер Доњег дома парламента.

"Чека ме доста посла уочи парламентарних избора следеће године, а онда желим да се посветим писању. То сам волео да радим у прошлости, али нисам имао довољно времена", каже Хејг.

И опет преко Твитера, процуреле су тачне информације ко ће бити нови шеф дипломатије. То је досадашњи министар одбране Филип Хамонд, истакнути евроскептик.

Недавно је рекао да би боље било да Британија изађе из Европске уније, ако премијер не успе да испослује боље услове чланства за своју земљу.

"Наша спољна политика мора на најбољи начин да заштити интересе Британаца, не одустајемо од реформи које Брисел мора да спроведе и референдума о нашем чланству у Европској унији", каже Хамонд.

Аналитичари сматрају да премијер новим именовањима покушава да учврсти редове у сопственој странци међу онима који су за и онима који су против Европске уније.

Тако ојачан супротставио би се изборној претњи Британске независне странке, која је са снажним антиеропским ставовима победила на недавим изборима за Европски парламент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије