Читај ми!

Офанзива на Тикрит, изабран шеф парламента

Ирак је добио новог председника парламента, док је земља под офанзивом сунитских екстремиста још без премијера и шефа државе. Ирачка војска почела операцију како би повратила град Тикрит. Џихадисти погубили четворицу Сиријаца које су оптужили као шпијуне.

Ирачка војска и савезничке шиитске милиције почеле су операцију заузимања града Тикрита.

Министарство одбране саопштило је да се добровљци боре уз ирачку војску. Акција се изводи из једног села надомак Тикрита који је ирачка армија поново заузела трећег јула.  

Армија је заузела и још неколико места у околини града, што би могло знатно да помогне ирачкој војсци у освајању града.

За то време, џихадистису су јавно погубили четворицу Сиријаца које су оптужили као шпијуне владе председника Башара ел Асада.

Припадници Исламске државе (доскора Исламска држава Ирак и Левант) извршили су погубљење у једном граду близу границе са Сиријом, јавља Ел Арабија. 

 У међувремену, парламент Ирака изабрао је сунита Салима ел Џабурија за новог председника парламента након што је, упркос међународном притиску да се напокон формирају нове власти у држави, у неколико наврата одлагао седницу, јер офанзива сунитских екстремиста у земљи и даље траје.

Та функција се обично додељује сунитима, док су места председника државе и владе резервисана за Курде и шиите.

Посланици нису данас избрали шефа државе и премијера већ су завршили седницу после избора Ел Џабурија и најавили да ће седница бити настављена 23. јула.

Посланици који су одржали прву седницу новог састава парламента још 1. јула, не могу да се договоре о именовању будућег председника Ирака и премијера.

Конститутивна седница парламента прекинута је после два сата, када су посланици мањинских сунита и Курда напустили скупштинску салу.

Неколико западних земаља, Уједињене нације и ирачки утицајни ајатолах Али ел Систани, упозоравају власти да потпуни хаос прети Ираку ако посланици не успеју да превазиђу несугласице.

На премијера Нурија ел Маликија, који је на тој функцији од 2006. године, врши се притисак да се повуче. Сунити и Курди оптужују Маликија да је прекршио обећања и покушао да монополизује власт и траже да он буде смењен.

Малики за сада није показао вољу да удовољи тим захтевима пошто је његов политички блок добио највише гласова на априлским изборима што би требало да му омогући да формира нову владу.

Међутим, многи од његових бивших савезника, па и главни покровитељ - суседни шиитски Иран, почињу да разматрају друге могућности.

Сунитски екстремисти из организације Исламска држава Ирака и Леванта настављају офанзиву и пре два дана су заузели и велики део града Дулуја, 80 километара северно од Багдад и дигли у ваздух један мост како би спречили долазак ирачке војске.

Ирачке снаге безбедности су данас без успеха покушале да поврате контролу над Тикритом, родним градом покојног председника Садама Хусеина који се налази 150 километара од Багдада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије