Читај ми!

Напредак у преговорима са Ираном у Бечу

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф наговестио је да су шест светских сила наклоњене продужењу нуклеарних преговора са Техераном и после 20. јула, мада се обе стране и даље надају да ће постићи споразум у наредних пет дана.

Зариф је рекао да и даље постоје "озбиљна разилажења" у преговорима Ирана са САД, Британијом, Француском, Немачком, Русијом и Кином, али и да је нацрт споразума о ограничењу иранског нуклеарног програма у замену за укидање санкције "значајно побољшан", јавио је Ројтерс, преноси Танјуг.

"Постоји наклоност међу шест светских сила (у погледу могућности) да се да више времена за преговоре", рекао је Зариф новинарима у Бечу после тродневних разговора са америчким државним секретаром Џоном Керијем, додавши да би продужење "било корисно".

Ирански шеф дипломатије је, међутим, нагласио да одлука о продужењу преговора и после 20. јула, датума који је раније одређен као рок за постизање споразума, није донета.

"Како сада стоје стваре, ми смо постигли довољан напредак да можемо да кажемо нашим политичким шефовима да је ово процес који вреди наставити", рекао је Зариф новинарима.

"То је моја препорука. Сигуран сам да ће и (амерички државни) секретар (Џон) Кери исто то препоручити", рекао је ирански шеф дипломатије.

Шест светских сила које преговарају са Ираном нису, за сада, коментарисале Зарифове наговештаје о могућности продужења рока, наводи британска агенција.

Кери: "Реалан јаз" у кључним питањима

Кери је раније данас на конференцији за новинаре рекао да предстоји још много посла и оценио да је достизање споразума о нуклеарном програму Ирана до 20. јула још могуће, пренеле су агенције.

Интензивни преговори у Бечу са Ираном били су продуктивни, резултирали су "опипљивим прогресом", али и даље постоји "реалан јаз" у неким кључним питањима иранског нуклеарног програма, изјавио је амерички државни секретар.

"Јасно је да имамо још посла и наш тим ће наставити да ради врло озбиљно како бисмо достигли свеобухватни споразум који ће отклонити забринутост међународне заједнице", рекао је Кери.

Амерички државни секретар је рекао да ће наставити консултације са председником САД Бараком Обамом и Конгресом о судбини преговора и могућности њиховог продужетка уколико до тада не буде достигнут споразум.

Тог дана истиче привремени споразум између Ирана и Групе 5+1 (пет сталних земаља чланица Савета безбедности УН - Русије, Кине, САД, Француске, Велике Британије и Немачке).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара