Читај ми!

Украјина, "мистериозни" ваздушни напад

За сада неидентификовани авион ракетирао село на истоку Украјине. Најмање 11 мртвих и срушене куће. Кијев одбацује одговорност за напад. У одвојеним окршајима погинуло најмање шест украјинских војника. Спасена четири члана посаде обореног авиона украјинске војске.

Побуњеници и власти у Кијеву размењују оптужбе после "мистериозног" ваздушног удара на село Снижне на истоку Украјине, где су убијене четири особе и са земљом сравњено неколико кућа.

Напад су рано јутрос извели неидентификовани авиони, који су пројектилима засули блок стамбених зграда. Побуњеници тврде да су напад извршили украјински авиони, што је Кијев одмах демантовао.

Портпарол украјинског Савета за националну безбедност Андриј Лишенко потврдио је да је у том селу било жртава, тврдећи, истовремено, да су украјински борбени авиони "приземљени" од обарања "антонова" код Луганска, односно у последња 24 часа.

У том бомбардовању страдало је 11 особа, међу којима и једно дете, пренела је украјинска агенција Унијан.

С обзиром на то да побуњеници немају борбене авионе, чини се да Кијев жели да за тај напад окриви Русију. Очекује се да украјинске власти то отворено кажу у наредним сатима.

Борбе проруских снага и украјинске војске воде се у околини руске границе. У сукобима је убијено шест војника.

У међувремену, украјинска војска је саопштила да су пронађена и евакуисана четири од осам чланова посаде транспортног авиона украјинске војске обореног јуче изнад области коју контролишу проруски активисти у Украјини.

Агенција Унијан наводи да се два украјинска војника још налазе у заробљеништву код проруских снага и тренутно се покушава њихово ослобађање.

Судбина два члана посаде још није позната, наводи Унијан, додајући да ће комисија основана ради утврђивања околности пада авиона ускоро завршити рад.

Та агенција јуче је јавила да је у Луганској области са висине веће од 6.500 метара оборен украјински војни транспортер, а да је министар одбране Валериј Гелетеј претпоставио да је то учињено са руске територије. Међутим, та информација није потврђена.

Агенција преноси тврдњу Штаба да је авион превозио терет који није имао војни карактер - воду за пиће и храну за припаднике украјинских снага.

Према информацијама Информативног центра Савета за националну безбедност и одбрану, током спровођења "антитерористичке операције" погинуло је 258 војника, а 922 су рањена. У операцији је 45 војника заробљено.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара