Читај ми!

Триполи, уништен аеродром и авиони

Супротстављене милиције које се боре за контролу аеродрома у Триполију гранатирале и уништиле 90 одсто авиона и затвориле главни аеродром у Либији, Влада разматра могућност да позове међународну заједницу да помогне у успостављању безбедности у земљи.

Портпарол владе Ахмед Ламине тврди да је 90 одсто авиона паркираних на аеродрому синоћ уништено, а вишецевни лансер ракета "бм-21 град" испалио бројне ракете и уништио контролни торањ на Међународном аеродрому у Триполију, јавља Танјуг.

Сукоби либералних и исламистичких милиција у својој бруталној борби за власт приморали су на затварање главног међународног аеродрома у Либији, остављајући ту северноафричку државу у све већој изолацији.

Аеродром у трећем по величини граду Мисрати такође је јуче затворен, а у Бенгазију је затворен од маја. Остала су само два мала аеродрома на југу и копнени пут до Туниса као једина веза са спољним светом, преноси агенција АФП.

Новинар агенције Ројтерс из Либије наводи да су се из правца аеродрома чули противавионски топови и друго тешко наоружање и да становници престонице тврде да је лансер "Град" касно синоћ ударио по спољним границама аеродрома.

Безбедносни званичник на аеродрому у Триполију Ел Џилани ел Дахеч потврдио је за АФП да је контролни торањ погођен заједно са авионом који припада приватној либијској компанији "Бурак ерлајнс".

Убрзо после напада на аеродром, либијска влада је саопштила да разматра могућност да позове међународне снаге да поново успоставе безбедност и помогну влади да наметне свој ауторитет.

У саопштењу се додаје да ће те "снаге штитити цивиле, спречити анархију и омогућити влади да изгради војску и полицију".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара