Читај ми!

Несрећа у московском метроу, 21 мртав

Најмање 21 особа је погинула, а више од 160 путника је повређено када су вагони искочили из шина у московском метроу, потврдла је министарка здравља Русије Вероника Скворцова. Министар за ванредне ситуације Владимир Пучков одбацио могућност да је узрок несреће тероризам.

Несрећа се догодила јутрос на линији Арбатско–Покровскаја, објавила је агенција Итартас, преноси Танјуг.

Према последњим подацима Министарства здравља, број погинулих у данашњој несрећи достигао је 21 а повређених је више од 160. Руска ТВ мрежа Раша тудеј јавила је, позивајући се на медицинске изворе, да су страдале 22 особе.

У болницама се налази 127 особа, а стање 42 путника лекари су оценили као тешко.

"Сви страдали у болнице су довезени живи, али је једна тешко повређена жена умрла у 71. болници", рекао је за Итартас први заменик начелника московског секретаријата за здравство Алексеј Хрипун.

Представник штаба Министарства за ванредне ситуације рекао је да су међу повређенима биле и две грађанке Украјине и Молдавије, које су после пружања прве помоћи пуштене кући.

Руске телевизијске станице преносе да су повређени превезени у болницу хеликоптером и да спасиоци и ватрогасци и даље евакуишу људе из воза који је заглављен у тунелу.

Руски министар за ванредне ситуације и цивилну заштиту Владимир Пучков рекао је да су спасилачке активности између две станице метроа на тој линији завршене и да су 200 људи евакуисали спасиоци.

Вагони са путницима искочили су из шина око 200 метара од станице за метро Славјански булевар, пренела је агенција Итартас, наводе извори из московске полиције.

Први вагон претрпео је највише штете, навео је један од путника из другог вагона и додао да је воз нагло закочио и да су се светла у возу угасила.

"Био сам бачен у ваздух. Било је крви на поду, главе су биле у модрицама, руке сломљене. Избила је паника", описао је сведок судара који се представио као Иван у изјави за Раша тудеј.

Шеф Националног центра за управљање кризама Виктор Јацуценко наводи да је у 8.39 по московском времену воз метроа оштро закочио као резултат губитка напона у раду железнице, што је изазвао исклизнуће три вагона.

"Оштро кочење воза између Парка Победе и станице Славјански булевар изазвано је нестанком струје и погрешним сигналом", навео је Јацуценко, преноси Итартас и додаје да је машиновођа воза погинуо у несрећи.

Истрага разматра прве званичне верзије највеће несреће у метроу за последњих неколико година, међу којима, како преноси РИА Новости, нема терористичког акта.

Током истраге биће утврђено да ли је био исправан вагон, да ли је функционисао показивач правца и да ли је улегло тло под шинама.

Званични представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин изјавио је да никакви трагови терористичког акта у данашњој трагедији нису пронађени и да је, "по свему судећи, ово техногена катастрофа".

Такође, како је рекао, није потврђена верзија о изненадној промени напона електричне енергије.

Руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков одбацио је могућност да је реч о терористичком акту као узроку железничке несреће.

Председник Русије је наложио начелнику Истражног комитета Александру Бастрикину да спроведе неопходне истражне радње и утврди да ли постоји кривична одговорност.

Путин је, такође, изразио саучешће породицама и пријатељима погинулих.

У име руске владе премијер Дмитриј Медведев изразио је саучешће и наложио да се пружи помоћ московским властима у отклањању последица несреће.

"Неопходно је да се пружи медицинска и друга помоћ Москви у суочавање са последицама трагедије", рекао је Медведев пошто су раније данас локалне власти навеле да им треба најмање 24 сата да санирају штету и врате функционисање метроа у нормалу.

Заменик градоначелника Москве Пјотр Бирјуков навео је да ће породицама погинулих у московском метроу биће исплаћено по 1,5 милиона рубаља (32.100 евра), додајући да ће милион рубаља (21.400 евра) бити исплаћено повређенима.

У Русији је за сутра проглашен Дан жалости због погибије најмање 20 путника.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара