Читај ми!

Крах примирја у Гази

Израелац погинуо у најновијем ракетном нападу Хамаса. Баражна ракетна ватра из Појаса Газе уследила је након што је јутрос Израел прихватио предлог Египта за прекид ватре. Званичници Хамаса одбацили предлог, истакавши да га нису добили написмено. Нетанијаху поручио да је Хамас изабрао борбу и да ће "платити цену".

Ужи састав израелске владе прихватио је план о примирју, али је упозорено да ће се напади на Газу наставити и чак појачати ако га Хамас не буде поштовао. Ипак, како наводе светске агенције и израелски медији, позивајући се на палестинке изворе, Хамас није сасвим затворио врата шансама да се успостави прекид ватре, преноси Бета.

Та организација очито тражи боље услове, између осталог, пуштање затвореника, чега нема у египатском плану. Хамасовци посебно инсистирају на олакшању седмогодишње блокаде Газе.

Војно крило Хамаса - Бригада Изадин ел Касам - прво је одбацило египатски план, оценивши да није вредан ни колико папир на коме је написан. Касније су се званичници Хамаса жалили да се Египат с њима није консултовао. Они траже детаљније гаранције да ће границе Газе бити отворене, а посебно прелаз Рафа, главни излаз становника Појаса у свет. Каиро је у многоме ограничио путовања из Газе током последњих годину дана, након збацивања Муслиманске браће с власти.

Хамас, такође, жели да га Египат призна као партнера у напорима за прекид ватре.

"Нисмо примили никакав званичан нацрт египатског предлога", рекао је Сами Абу Зухри, високи званичник Хамаса у Гази, оценивши да је египатски план неприхватљив.

Осама Хамдан, саветник главног вође Хамаса Каледа Машала, рекао је да та организација има читаву серију захтева. Између осталог тражи да се пусте активисти Хамаса које је Израел ухапсио недавно на Западној обали током потраге за три отета јеврејска тинејџера.

Званичници Хамаса не верују обећањима Египта и Израела о олакшању блокаде, а то је кључ за преживљавање организације која је у финансијској кризи. Нетанијаху је у међувремену под притиском присталица, тврде линије у владајућој коалицији. Они кажу да у офанзиви није успешно заустављена ракетна претња Хамаса.

Након тога, израелска војска је саопштила да је у ракетном нападу из Појаса Газе убијен један израелски цивил, што је прва израелска жртва у осмодневном сукобу с палестинским екстремистима.

Хамас је преузео одговорност за испаљивање ракете кратког домета, која је погодила подручје дуж границе с Газом, пренео је Ројтерс.

Израелац је фатално рањен близу прелаза Ерез, навела је војска.

Портпарол израелске хитне помоћи рекао је за АФП да је тридесетосмогодишњи човек рањен док је испоручивао храну војницима стационираним у том подручју.

Одмах након што је Хамас одбацио египатски предлог, премијер Израела Бењамин Нетанијаху наредио је војсци да настави ударе на циљеве у Појасу Газе, рекао је високи израелски званичник.

"Након што су Хамас и исламски џихад одбили предлог Египта за прекид ватре и испалили десетине ракета на Израел, Нетанијаху и министар одбране Моше Јаалон наредили су армији да изведе снажне ударе на терористичке циљеве у Гази", рекао је неименовани званичник.

Убрзо су изведена најмање два удара - један на град Газу, а други на југ у подручју Кан Јуниса, рекли су очевици и дописници АФП-а.

Агенција АФП јавља да су два Палестинца погинула у наставку ваздушних напада израелске војске.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху рекао је да је Хамас изабрао да настави борбу и да ће због те одлуке "платити цену". У телевизијском обраћању, Нетанијаху је рекао да Израел нема другог избора осим да одговори још снажније, пренео је АП.

Нетанијаху је раније упозорио је да ће се офанзива против екстремиста на тој палестинској територији појачати ако Хамас одбаци примирје.

Објаснио је да је Израел прихватио египатски предлог да се непријатељства окончају, како би се дала шанса напорима да се ракетна претња Хамаса реши дипломатским путем.

Говорећи на конференцији за новинаре са шефом дипломатије Немачке Франком Валтером Штајнмајером, Нетанијаху је рекао да ће таква одлука имати подршку "одговорних у међународној заједници".

Прекид ватре је требало да ступи на снагу у девет сати јутро, али је израелска војска рекла да су од тада 24 ракете испаљене на југ Израела из Појаса Газе који контролише Хамас.

Ситуација је крајње осетљива и напори Египта, који по традицији посредује између Израела и Хамаса јер нема директних преговора, могли би да пропадну.

Од почетка израелске офанзиве "Заштитна ивица" 8. јула погинуло је више од 190 Палестинаца, док су милиони Израелаца били изложени ракетној ватри.

То је заправо трећа офанзива Израела против Хамаса за само нешто више од пет година. Израел је повукао војску и јеврејске насељенике евакуисао из Појаса Газе у лето 2005. године. Прва велика офанзива после тога покренута је крајем 2008, друга у новембру 2012, а ово је трећа.

Циљ је увек био сличан - заустављање ракетирања Израела из Газе. У најновијој офанзиви велики број ракетних удара палестинских екстремиста зауставио је одбрамбени систем "гвоздена купола", тако да на израелској страни није било погинулих.

Претходна офанзива окончана је примирјем коме је посредовао Египат за време председника Мухамеда Мурсија из Муслиманске браће, блиске Хамасу. Хамас је тада ту земљу сматрао праведним посредником, али хамасовци сада не верују новим египатским владарима, који су појачали граничну блокаду Газе и затворили многе тунеле за кријумчарење испод ње.

Најновији египатски план подразумева да се обе стране усагласе о обустави непријатељства, након чега би почели преговори о дуготрајнијем примирју.

Један анонимни званичник рекао је раније да ће Израел, ако Хамас одбије план о прекиду ватре, наставити и појачати своје операције и Хамас ће се наћи тотално изолован и у арапском свету, који подржава предлог.

Египатске власти објавиле су своју иницијативу за примирје непосредно уочи почетка састанка шефова дипломатија земаља Арапске лиге у Каиру.

Састанак се одржава по хитном поступку због израелске офанзиве у којој је током седам дана страдало више од 180 Палестинаца у Појасу Газе, а рањено око 1.300 људи.

У међувремену, троје људи је убијено у Кан Јунису на југу Појаса Газе, пре него што је Израел прихватио предложено примирје.

Израелски извори су рекли да су најмање три ракете пале у град Ејлат и око тог града на крајњем југу Израела на Црвеном мору.

Претпоставља се да су испаљене са Синајског полуострва у Египту, а не из Газе. После прихватања примирја, на Израел је испаљена једна ракета, саопштила је војска.

Из Појаса Газе испаљено је на десетине ракета од почетка нових сукоба, а Хамас је преузео одговорност за део ракетирања. Војска је саопштила да су неке ракете доспеле дубоко у Израел и да су се сирене чуле и у луци Хаифа на северу, као и у градовима Хадера и Зихрон Јаков, више од 100 километара северно од границе с Газом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије