Читај ми!

Битка за Луганск, оборена два авиона

Украјинске снаге опкољавају Луганск. Битке се воде око аеродрома у том граду. Проруске снаге обориле још један "сухој Су-25" и транспортни Ан-26. Пола милиона људи пребегло у Русију. Русија разматра могућност селективних напада на Украјину, пише руски Комерсант. До сада, 550 мртвих.

20.20 - НАТО саопштио да је Русија повећала број војника у близини украјинске границе на 12.000, оценивши да тај потез омета покушаје да се криза обузда.

15.30 - Кијев признао да је оборен украјински Ан-26. Министарство одбране тврди да је авион погођен док је летео на висини од око 6.500 метара, што наводи на закључак да је пројектил "вероватно испаљен са руске територије", објављено је на сајту украјинског председника.

15.00 - Украјинске трупе контролишу аеродром у Луганску. У борбама је погинуло тридесетак побуњеника, јавља агенција Ројтерс.

Ситуација у Украјини се компликује, пошто Русија разматра "одговор" на артиљеријску паљбу украјинских снага у којој је, на територији Русије, погинула једна особа, пише московски Комерсант.

Истовремено, у току је офанзива украјинских снага око Луганска, јављају руски и украјински медији.

Главне борбе воде се око аеродрома у том граду, али из опречних извештаја руских и украјинских медија није могуће закључити ко контролише тај објекат.

Током борби, недалеко од Луганска оборен је још један украјински "сухој Су-25", а пилот се спасао катапултирањем. Украјински медији и локални званичници тврде да је авион оборен лаком противавионском ракетом.

Украјинске власти су саопштиле и да је током јутра "изгубљен контакт" са транспортним авионом "антонов Ан-26". Украјина је покренула опсежну потрагу за авионом, а локалне телевизијске станице емитовале су снимак запаљене олупине авиона тог типа.

Нешто касније, украјинске власти потврдиле су да је "антонов" оборен у околини Луганска, оптужујући Москву да је летелица оборена пројектилом испаљеним са руске територије, али и да је авион погођен на висини од 6.500 метара. 

Украјинско Министарство одбране је раније данас саопштило да су украјински авиони спровели пет ваздушних напада по положајима проруских снага код Луганска, али није било потврде навода супротне стране, да је Кијев распоредио тенкове у предграђима града уочи велике офанзиве на Луганск.

Портпаролка "Луганске Народне Републике" потврдила је да су проруске снаге уништиле украјински војни конвој у селу Хеорхивка на 10 километара западно од аеродрома и да су најмање три украјинска војника убијена у том сукобу.

Русија не искључује "селективне" нападе на Украјину

Русија разматра могућност селективних напада на Украјину, као одмазду за гранатирања у недељу руског пограничног града Доњецка у Ростовској области, пише руски Комерсант позивајући се на извор близак Кремљу.

Исти извор је навео да "Русија тачно зна одакле је гранатирање стигло" и прецизирао да не би било масовних акција, већ "прецизних напада" на положаје одакле су (Украјинци) пуцали на Русију, преноси данас Глас Русије.

Потпредседник Комитета за буџет Савет Федерације и представник Ростовске области Јевгениј Бушмин истог је мишљења да су "прецизна оружја" у стању да зауставе нападе са украјинске стране.

Руско Министарство иностраних послова позвало је јуче украјинског отправника послова у Русији да би уложило оштар протест због гранатирања руске територије са украјинске стране границе.

"Инцидент може да има неповратне последице", упозорило је руско министарство у званичном саопштењу у недељу и навело да је провокација "још један акт агресије Украјине против суверене руске територије и грађана Руске Федерације".

Пола милиона Украјинаца пребегло у Русију

Скоро 500.000 Украјинаца пребегло је у Русију од почетка конфликта у Украјини, док је 130.000 њих аплицирало за дужи останак, а 30.000 за азил, рекао је шеф руске Федералне службе за миграције Константин Ромодановски, преноси данас руска новинска агенција Интерфакс.

Како наводи агенција АП, борбе су интензивиране око источног украјинског града Луганска, пошто су снаге владе из Кијева појачале офанзиву чији је циљ да се разбију побуњеничке линије и преузму територије од проруских бораца.

Министарство одбране Украјине саопштило је данас да су владине трупе преузеле неколико села око Луганска који контролишу побуњеници и поново отворили коридор до аеродрома.

Портпаролка такозване Народне Ребублике Луганск рекла је за АП да су сепаратистички борци напали оружани ковној украјинске војске у селу Хеорхивка, 10 километара од аеродрома, и притом убили најмање три украјинска војника.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара