Читај ми!

"Коста Конкордија“ спремна за одвлачење

Олупина луксузног италијанског брода "Коста Конкордија", који је пре више од две и по године доживео несрећу код острва Ђиљо, када је погинуло 32 људи, данас је успешно подигнута и припремљена за одвлачење до бродоградилишта у Ђенови.

Зарђала олупина брода тешког 114.500 тона и дугог 290 метара лежала је на привременој подводној платформи која ју је подупирала од септембра прошле године, када је крузер усправљен, преноси Танјуг.

У данашњем делу деликатне операције без преседана, упумпан је компресовани ваздух у танкове како би се "Конкордија" подигла за два метра.

Према плану, од 20. јула "Конкордија" би требало да се вуче брзином од две наутичке миље на сат у дужини од око 240 километара ка северу, до луке Ђенова, где би требало да стигне 24. јула, уколико временски услови то дозволе.

Трошкови извлачења потонулог брода до сада су процењени на око 1,1 милијарду евра, укључујући 100 милиона евра за расходовање.

Луксузни крузер, двапут већи од "Титаника", ударио је у стену код малог острва Ђиљо у јануару 2012. након чега се насукао и преврнуо са 4.229 људи из 70 земаља.

Против капетана "Косте Конкордије" Франческа Скетина води се судски поступак под оптужбама да је изазвао бродолом и напустио брод пре него што су сви путници евакуисани.

Тело једне од жртава, индијског конобара Расела Ребела, још није нађено, а могуће је да ће његови остаци бити пронађени током извлачења олупине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара