Читај ми!

Шта је папа заправо рекао о педофилији?

Италијански лист "Република" објавио изјаву папе Фрање да међу свештенством Римокатоличке цркве има два одсто "педофила", пише "Би-Би-Си". Ватикан, међутим, демантовао ту информацију.

Лист Република наводи да би тих два одсто које је, тврде, помињао папа, значило да је међу 414.000 католичких свештеника у свету 8.000 педофила, преноси Бета.

Према италијанском листу, који је у свом недељном издању три странице посветио разговору који је папа у четвртак имао са уредником листа Еуђенијем Скалфаријем, римокатолички поглавар је рекао да сексуално злостављање деце као "лепра" инфицира Цркву.

Међутим, портпарол Ватикана Федерико Ломбарди рекао је да Република није тачно пренела папине речи.

Портпарол је у кратком саопштењу навео да то није био "интервју у правом смислу речи", да Скалфари није снимао оно што је папа говорио, као и да текст није био на ауторизацији.

"Међу два одсто педофила су свештеници, бискупи и кардинали. Више је оних који знају о томе и ћуте", пренела је Република речи поглавара Римокатоличке цркве, који је додао да је "овакво стање неподношљиво".

Ломбарди је демантовао папине речи да међу педофилима има кардинала.

Поглавар Римокатоличке цркве је на питање уредника Републике рекао и да ће пронаћи решење за целибат који је обавезан у католичком свештенству.

"Постоји проблем, али није значајан. Биће потребно времена, али постоје решења и ја ћу их пронаћи", рекао је папа не наводећи друге детаље.

Ломбарди је, такође, негирао да су ово биле папине речи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара