Читај ми!

Хамас гађа и из Либана

Две ракете испаљене из Либана на Израел. Израелска војска узвратила артиљеријском ватром. Још увек нема података о броју жртава. Израел наставља ваздушни напад на север Газе.

Настављају се сукоби израелске војске и палестинског покрета Хамас у Појасу Газе. Како јављају либански медији, из Либана су јутрос палестински милитанти испалили две ракете на Израел, после чега је узвраћено артиљеријском ватром.

Портпарол израелске полиције каже да нема извештаја о жртвама и материјалној штети, додајући да још нико није преузео одговорност.

Израелски војни радио јавио је да постоје назнаке да Хамас настоји да примири ситуацију на северу Газе, преноси Ројтерс. Међутим, не наводи се на основу чега се долази до таквог закључка.

Палестински извори преносе да је јутрос на северу Газе изведен ваздушни напад израелских снага. Израел је саопштио да је на њихову територију пала једна ракета из Газе и да није било штете.

"Из Бејт Лахије на северу Газе на Израел је испаљен велик број ракета. То нећемо дозволити и деловаћемо против таквих акција. Рекли смо локалном становништву да се склони одатле да не би били у опасности", рекао је портпарол израелских одбрамбених снага Питер Лернер.

Уједињене нације су навеле да је, у страху од ракетних напада, из Бејт Лахије пребегло око 17.000 људи.

Израелска војска је код јужне обале Израела оборила беспилотну летелицу, прву од почетка новог сукоба у Гази.

Беспилотна летелица је долазила из правца Газе и погођена је код јужног града Ашдода, саопштила је војска. Детаљи нису наведени, а из Газе нема потврде о коришћењу беспилотне летелице.

Израелски министар одбране Моше Јаалон рекао је да Израел наставља да напада Хамас и да је "штета нанета тој и другим терористичким организацијама у Појасу Газе озбиљна".

"Када лидери Хамаса изађу из својих склоништа откриће обим разарања и штете коју смо нанели организацији, тако да ће зажалити што су се упустили у нову рунду борбе с Израелом", рекао је Јаалон.

Коментаришући обарање беспилотне летелице, Јаалон је истакао да је то пример наставка покушаја напада на Израелце на сваки могући начин, као и пример спремности израелске армије јер је летелица оборена.

Шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман изјавио је у међувремену да међународна заједница врши притисак да се по сваку цену успостави прекид ватре.

"Ако се ова операција сада оконча, четврта операција је само питање времена", рекао је Либерман, алудирајући на чињеницу да је садашња офанзива заправо трећа откако се израелска војска повукла из Појаса Газе 2005. године.

Синоћ је палестински председник Махмуд Абас затражио од УН да пружи међународну подршку палестинском народу због појачане израелске офанзиве на Појас Газе. Абас се синоћ састао с изаслаником генералног секретара УН Робертом Серијем којем је предао званично писмо.

Палестински председник рекао је новинарима после састанка да се израелска агресија на Појас Газе наставља и да очекује да ће бити још жртава и повређених.

Из Газе је од уторка испаљено скоро 1.000 ракета. Жртава са израелске стране нема, али има лакше повређених и причињена је материјална штета.

Ракетна претња из Газе расте већ више од једне деценије. Раних двехиљадитих година Хамас је испаљивао ракете домаће производње, непрецизне, које нису летеле далеко и нису имале много експлозива. Армија данас каже да хамасовци имају дугометне ракете, што су и показали, које могу да испале на циљеве широм Израела.

У овој офанзиви сирене за ваздушну узбуну оглашавале су се у Јерусалиму, Тел Авиву и Хаифи, три највећа израелска града.

Од почетка израелске офанзиве, у уторак, погинула су 172 Палестинца.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара