Читај ми!

Меркел о америчкој шпијунажи и плановима

Немачка канцеларка Ангела Меркел, пред чији 60. рођендан круже спекулације да би могла да поднесе добровољну оставку, најавила је да ће свој легислативни период комплетно завршити. Искључила је могућност да 2018. године постане генерални секретар Уједињених нација.

То се, сигурно, неће догодити, рекла је Меркелова у традиционалном, летњем интервјуу немачкој телевизији ЗДФ, који ће вечерас бити емитован и најавила да, поводом свог рођендана следеће седмице жели да "остане здрава и ради оно, што јој представља задовољство".

Меркелова је, у вези са америчком шпијунажом која оптерећује односе Берлина и Вашингтона, изразила сумњу да ће Америка, после најновијег случаја шпијунаже, обуставити шпијунирање Немачке, преноси Танјуг.

Канцеларка је оценила да "није потпуно једноставно убедити Американце да рад обавештајне службе.... сада потпуно преокрену", рекла је Меркелова.

На питање да ли очекује промене у осносима са Америком, Меркел је одговорила да она то не може прогнозирати.

"То не могу унапред да кажем, надам се, наравно, да ће се нешто променити", рекла је Меркелова и додала да она, ипак, жели да се кооперација између обавештајних служби очува.

"Немачка профитира од сарадње, када се ради о тероризму и другим стварима", рекла је Меркелова и као погрешне одбацила спекулације о томе да је Канцеларска служба наложила немачким сигурносним службама да до даљњег сведу сарадњу са Американцима на минимум.

"Ми желимо ту партнерску сарадњу, али имамо и друге представе - у то спада да нема међусобног шпијунирања", рекла је Меркелова и указала да се тајне службе 21. века морају сконцентрисати на важне ствари, мислећи, при томе, наводе медији - на кризна жаришта у свету.

Меркелова је, такође, одбила спекулације о прекидању преговора између Европске уније и Америке о потисивању уговора о слободној зони трговине.

"Тај споразум је у немачком интересу.... као извозна нација, ми ћемо профитирати, ако добијемо споразум", рекла је Меркелова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије