Читај ми!

Курди преузимају нафту, војска се распада

Два нафтна поља у Ираку су у рукама ирачких Курда, који су у све већем спору са владом у Багдаду. Ирачка војска се распада - од 700.000 војника, дезертирало 10 одсто.

Курдски борци у Ираку преузели су контролу над рафинеријама у нафтним пољима Бај Хасан и Киркук на северу земље, јавља Би-Би-Си, позивајући се на ирачке и курдске изворе.

Ирачко министарство за нафту осудило је заузимање рафинерија, наводећи да су од курдских бораца очекивали да "подрже снаге безбедности у пружању отпора терористичким групама, уместо што користе ситуацију да заузму нафтна поља".

Курдски посланици такође су се повукли из ирачке централне владе у Багдаду. Они су то учинили пошто је ирачки премијер Нури ел Малики оптужио Курде за скривање екстремиста.

Истовремено, око 400 припадника ирачке војске, углавном шиита, напустило је рафинерије, придружујући се редовима хиљада дезертера, пошто је Исламска држава Ирак и Левант почела да заузима територију северног Ирака прошлог месеца.

У претходне три недеље, скоро десетина од 700.000 војника је скинуло своје униформе, пише Вашингтон пост.

Ирачки званичници процењују да би тај број могао да буде и већи од 90.000.

Зато влада у Багдаду убрзано врши основну војну обуку хиљада нових регрута, учвршћујући притом савез са Ираном које подржава шиитске борце.

Стручњаци и ирачки војници, међутим, сматрају да је мало вероватно да ће додатне снаге исправити пропусте који су допринели распаду војске, наводи Вашингтон пост.

Услед растуће кризе у Ираку, сукоби се настављају. Најмање 28 људи је погинуло у две експлозије у граду Киркуку на северу Ирака.

Најпре је експлодирао аутомобил бомба на једном контролном пункту на југу Багдада, а онда је експлодирала бомба. 

Претходно је најмање 11 полицајаца погинуло у сукобима сунитских екстремиста са ирачким снагама безбедности у близини Рамаде.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара