Читај ми!

Путин отписао Хавани 31 милијарду дуга

Руски председник Владимир Путин уочи посете Куби потписао је споразум којим се предвиђа отпис 90 одсто дуга Хаване према бившем СССР-у, односно више од 31 милијарду долара, саопштио је Кремљ.

Председник Русије Владимир Путин стигао је на Кубу у оквиру шестодневне посете Латинској Америци. Путин се састао са другим човеком Кубе Мигел Диас Канелом, али и са садашњим и бившим председником Кубе, Раулом и Фиделом Кастром.

Било је речи о трговинским односима две земље а потписани су и уговори из сектора енергетике, преноси АФП.

Путин је за агенцији Пренса Латина рекао да Русија жели да успостави пун технолоши савез са Латинском Америком, посебно у области енергетике, аеронаутике и биофармације. 

"Москва разматра са Кубом велике пројекте у области индустрије и високе технологије, енергије, цивилног авиосабораћаја, медицине и биофармације", додаје руски председник.

Доњи дом руског парламента ратификовао је 4. јула споразум Русије и Кубе којим се предвиђа отпис дуга, а који је потписан 2013. током посете премијера Русије Дмитрија Медведева Хавани.

Укупан дуг Хаване према Москви износи 35,2 милијарде долара, што значи да ће бити отписано 31,7 милијарди долара дуга, а репрограмирао је враћање остатка од око 3,5 милијарди долара на период од десет година.

Москва и Хавана од 2005. године обнављају односе који су прекинути посла распада СССР-а почетком деведесетих. Русија је девети трговински партнер Кубе, док су прва три Венецуела, Кина и Шпанија.

Огроман дуг Хаване према бившем Совјетском Савезу оптерећивао је односе Хаване са Русијом и дуго спречавао нормализацију њених економских односа са Москвом.

Након Кубе Путин ће посетити Аргентину, а у недељу одлази у Бразил где ће присуствовати финалу Светског првенства у фудбалу.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара