Читај ми!

Ирак, нуклеарни материјал у рукама побуњеника

Побуњеници у Ираку запленили су нуклеарни материјал који је био употребљаван у научне сврхе на универзитету на северу земље, наведено је у писму Ирака Уједињеним нацијама. ИАЕА сматра да није реч о материјалу који би представљао безбедносни ризик.

Ирак је у писму затражио помоћ УН ради спречавања опасности да "терористи у Ираку и иностранству" употребе тај нуклеарни материјал, пренела је агенција Ројтерс под ознаком "ексклузивно", преноси Танјуг.

Скоро 40 килограма једињења уранијума чувано је на Универзитету у Мосулу, навео је у писму амбасадор Ирака у УН Мухамед Али Алхаким генералном секретару УН Бан Кимуну.

"Терористичке групе заплениле су нуклеарни материјал на месту које није више под контролом државе", истакао је Алхаким.

Како је нагласио ирачки амбасадор, тај материјал "може да буде употребљен у производњу оружја за масовно уништење".

"Тај нуклеарни материјал, иако наведених ограничених количина, могао би да омогући терористичким групама, уз одређену потребну стручност, да га употребе посебно или у комбинацији са другим материјалима у терористичким нападима", навео је Алхаким и упозорио на опасност да се нуклеарни материјал прокријумчари из Ирака.

Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) саопштила је да верује да је заплењени материјал "ниског степена" обогаћивања уранијума и да не представља значајан ризик за безбедност.

ИАЕА "је свесна обавештења из Ирака и у контакту је ради додатних информација", рекла је портпарол ИАЕА Џил Тјудор, пренела је британска агенција.

И извор у америчкој влади рекао је агенцији Ројтерс да се верује да тај материјал није обогаћени уранијум и да је мала вероватноћа да се он употреби за производњу оружја.

Сунитска екстремистичка група Исламска држава, донедавно под именом Исламска држава Ирак и Левант, заузела је знатна подручја у Ираку и Сирији у офанзиви која је започела почетком јуна.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво