Читај ми!

САД, јато гусака изазвало пад хеликоптера

Четири америчка војника су погинула када је јато гусака ударило у њихов хеликоптер у јануару, после чега се летелица срушила код Норфока, показују данас објављени резултати истраге.

Истрага америчких ваздухопловних снага о несрећи која се догодила у јануару, показала је да су најмање три гуске пробиле предње стакло на хеликоптеру и онесвестиле пилота, копилота и још једног члана посаде.

Хеликоптер "ХХ-60 пејв хок", који америчке специјалне снаге користе у спасилачким операцијама, налазио се у рутинској вежби близу села Клеј 7. јануара, кад се срушио у слану мочвару, пише Гардијан.

У закључку истраге стоји да су 53 гуске, тежине између 2,7 и 5,4 килограма, удариле у летелицу снагом бејзбол лоптице која се креће 150 километара на сат.

Крхотине од стакла и остаци птица пронађени су 220 метара од места удара, показујући његову силину.

Хеликоптер је летео на 34 метара висине, брзином 202 километра на сат, током ноћне вежбе спасавања.

Узнемирено буком хеликоптера у ниском лету, јато гусака је полетело из мочваре, познатог птичјег резервата, и ударило у летелицу, онесвестивши три члана посаде која су носила наочаре за ноћно извиђање.

Још једна гуска ударила је затим у предњи део хеликоптера оштетивши стабилизациони систем, после чега је летелица изгубила контролу.

Сва четири члана посаде су погинула, а хеликоптер уништен при удару, наводи се у извештају, а штета процењује на 40,3 милиона долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије