Читај ми!

Немачка: САД да објасни наводе о шпијунажи

Немачки министри су затражили од Вашингтона да се хитно изјасни у вези са оптужбама о шпијунирању немачких власти, које је изнео један наводни двоструки шпијун, објавили су немачки медији.

Немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер је на свом Твитер налогу написао да се не ради о ситној, безначајној ствари уколико су извештаји тачни, пренoси Танјуг.

Немачки медији су у петак пренели да је један тридесетједногодишњи агент Савезне немачке обавештајне службе (БНД) осумњичен да је Американцима током последње две године одавао тајне о раду истражне комисије Бундестага, задужене за расветљавање случаја америчке шпијунаже и прислушкивања у Немачкој.

Тај догађај је додатно појачао трвења између Немачке и САД због шпијунирања америчке Националне обавештајне агенције (НСА) у Немачкој, а на чијој се мети нашла и сама канцеларка Ангела Меркел.

Америчком амбасадору у Берлину, који је у петак био позван у немачко Министарство спољних послова, речено је на том састанку да се од Вашингтона очекује да "што је пре могуће" објасни наводе о шпијунирању двоструког агента.

Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер је у интервјуу за лист Билд, који ће бити објављен сутра, позвао САД да пруже "брзо и јасно објашење" навода о шпијунирању.

"Све указује на то да је агент БНД-а радио за Американце", изјавио је један неименовани виши званичник те немачке обавештајне агенције, а пренео је лист Франкфуртер Алгемајне Зонтагсцајтунг.

Билд ам Зонтаг пренео је, цитирајући наводе из безбедносних органа, информацију да је ухапшени агент радио за америчку агенцију ЦИА и да им је достављао тајна документа све до пре неколико дана.

Немачко савезно тужилаштво је потврдило да је у среду ухапшена једна особа под сумњама за рад за инострану обавештајну службу, али није прецизирало о чијој се служби ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара