Читај ми!

Бивши агент ЦИА: Криза у Ираку кривица САД

Некадашњи припадник америчке ЦИА Роберт Баер оцењује да ће се Ирак распасти дуж етничке и верске линије, при чему коначне границе још увек не могу бити повучене. У борби против Исламске државе Ирака и Леванта препоручује сарадњу са Ираном.

Баер каже да САД сносе "90 одсто" кривице за актуелну кризу у Ираку, преноси Танјуг.

"Био сам апсолутно против Садама Хусеина, али сам био и против једноставне промене власти према мотоу 'када лоши диктатор оде све ће бити уреду', без алтернативног плана. То су биле наивне идеје неодговорних људи који су тада водили политику у Вашингтону који ништа нису знали о региону", наглашава Баер у интевјуу бечком дневнику Пресе.

Некадашњи амерички агент, на питање како је могуће да је вођа ИСИЛ-а Абу Бакр ел Багдади, који је био у америчком заточеништву, могао да се појави ниоткуда, објаснио да је узрок томе што ЦИА протеклих година није имала ниједног сарадника у Сирији, а из те земље је настао феномем ИСИЛ-а, групације која је профитирала од западних испорука наоружања.

"Средином деведесетих сам упућен у Ирак како би организовао опозицију против Садама Хусеина, такорећи побуну. Још тада сам схватио да Ирак без Садама, без национално-арапског БААС режима, може бити сачуван само уз велике муке", истиче Баер.

Објаснио је да је током свог деловања у Ираку имао контакте како са сунитским вођама племена, тако и шиитским отпором, али и опозицијом унутар тада владајуће БААС странке, те да се на крају чинило да је курдски отпор најкомпетентнији, јер се радило о борби за државну независност која је била могућа само без Садама.

Баер каже да је напустио ЦИА, након две деценије рада, јер политика која је вођена у САД није била сагласна са његовим размишљањима.

Наиме, влада Била Клинтона маргинализовала је курдски отпор у Ираку, за који је Баер сматрао да би био користан.

Подсећа да је шпијунажа и даље делотворно оружје, и да би САД када би изгубио своје "очи и уши" на Блиском истоку постали зависни од других центара моћи, што не може бити алтернатива.

Иран добитник кризе 

Баер је оценио да Иран спада у добитнике актуелне кризе, јер, како је рекао, сада Вашингтон коначно схвата да се ради о најстабилнијој држави региона.

"Иран је нација са огромним потенцијалом, који до сада није био искоришћен, са природним границама, без колонијалних уметних структура, као што је у Ираку случај, са стабилним државним структурама и јаком војском. Ако у Техерану не буду правили глупости онда Иран може успети да превазиђе спољнополитичку изолацију", уверен је амерички експерт за Блиски исток.

Баер оцењује да Саудијска Арабија и Пакистан нису поуздани партнери, као и да су САД потребни савезници са моћи продора, а не "некаква племена", која се не могу дугорочно одржати на власти.

Као највећу грешку истиче наоружавање Ријада од Запада, додајући да ћемо моћи још видети да је наоружавање Саудијске Арабије, као противтеже Ирану била потпуно погрешна рачуница.

"Запад и Иран имају потпуно истог, заједничког непријатеља, а то је милитантни сунитски екстремизам вехабијског обележја, то што се звало Ал Каида или данас ИСИЛ. Сарадња Запада и Ирана је тренутно једини пут да се регион поново стабилизује. То је важило и за Авганистан, где ништа није решено", поручује бивши агент ЦИА.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара