Палестински тужилац: Младић жив спаљен

Обдукција тела палестинског тинејџера из источног Јерусалима, за кога Палестинци верују да су га отели и убили јеврејски ултрадесничари, показала да је младић спаљен жив, рекао палестински врховни тужилац.

"Непосредни узрок смрт су биле опекотине услед ватре и настале компликације," пренела је синоћ палестинска новинска агенција Вафа речи Мухамеда Авевија, преноси Танјуг.

Напетост између Израела и Палестинаца порасла је нагло након што су тројица израелских тинејџера, који су отети 12. јуна, у понедељак пронађени мртви на Западној обали.

Уследила је отмица Мухамеда Абу Кдаира у кварту Шуафат у ноћи између уторка и среде.

Његово спаљено тело је нађено неколико сати касније у шуми надомак града.

Сабер Ал-Алул, директор Палестинског форензичког института, присуствовао је обдукцији коју су извели израелски лекари у Тел Авиву.

Тужилац каже да је у респираторном каналу жртве нађен пепео, што значи да је "дечак то удахнуо док је горео жив".

Опекотинама је прекривено 90 процената површине тела, а на глави је имао посекотину.

У међувремену, рођаци палестинског петнаестогодишњака Тарика Кдаира оптужују израелске војнике да су пребили тог дечака.

На два видео снимка, од којих је један данас објавио Си-Ен-Ен, види се како људи у униформама израелских безбедносних снага туку једну особу.

Рођаци су рекли да се ради о дечаку и да је он грађанин САД-а из Флориде.

Идентификовали су га као петнаестогодишњака, ученика средње школе из Тампе. Тарик је дошао у посету палестинским рођацима у источном Јерусалиму, први пут после једне деценије и тада је нападнут и притворен.

Он се налазио испред куће свог рођака Мухамеда Абу Кдаира.

Нереди широм Западне обале

Током сахране Кдаира у петак, љутити Палестинци су узвикивали: "интифада, интифада", позивајући на нови устанак против израелске полиције.

Каменице су бацане на израелске полицајце, а они су растеривали демонстранте сузавцем, шок бомбама и гуменим мецима, од којих је један погодио новинара Си-Ен-Ен-а Бена Ведемана у главу.

Овакви нереди у Јерусалиму нису забележени годинама, наводи Ројтерс.

Сукоби су се наставили широм Западне обале прошле ноћи и најмање један Палестинац је рањен у Наблусу, рекли су лекари.

Сукоба је било и у арапским градовима у Израелу, како је саопштио полицијски портпарол.

У градовима Таибе и Тира демонстранти су палили гуме, блокирајућу градске улазе и бацали каменице на полицајце. До јутра је ухапшено троје људи.

Нереда је било и крај јеврејског насеља Маале Адумим на окупираној Западној обали, где су се демонстранти окупили око 21 сат, бацајући Молотовљеве котеле и каменице и палећи гуме, како је навела полиција задужена за ту територију.

Палестински званичници покушавају да смање напетост и рекли су да ће спречити сваку нову интифаду и тражити решење за кризу која је почела отмицом три израелска тинејџера.

Откриће њихових тела после 18 дана масивне потраге изазвало је националну жалост и велику љутњу у Израелу.

Многи Палестинци, укључујући председника Махмуда Абаса, сматрају да су палестинског тинејџера убили јеврејски ултрадесничари, светивши се за смрт израелских младића.

У исто време порасла је напетост и на граници са другом палестинском територијом појасом Газе, због хапшења стотина припадника Хамаса на Западној обали током потраге за отетим тинејџерима.

Палестински екстремисти из Газе, која је под контролом Хамаса, појачали су ракетирање југа Израела, што је изазвало одмазду- израелске ваздушне ударе.

У четвртак је Израел мобилисао копнене снаге крај границе с Газом, а Египат је покушао да посредује у примирју.

Све се то догађа у тренутку када су мировни преговори суспендовани од априла. На тај потез се одлучио Израел због помирења Абасовог секуларног Фатаха с исламистичким Хамасом, који јеврејска држава сматра терористичком организацијом.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху наредио је брзу истрагу убиства младог Палестинца, означивши његово убиство гнусним.

Израелске власти, међутим, истичу да се не зна да ли је он жртва злочина из мржње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво