Читај ми!

Преминуо поглавар Украјинске православне цркве

Поглавар Украјинске православне цркве (УПЦ) Московске патријаршије, митрополит Владимир преминуо је после дуге и тешке болести у 79. години, јавиле су руске и украјинске новинске агенције.

Mитрополит кијевски и целе Украјине Владимир (Виктор Маркијанович Сабодан) преминуо у кијевској болници од рака, јавио је Итартас.

На Архијерејском сабору УПЦ изабран је за митрополита кијевског и целе Украјине и патријарха 27. маја 1992. године, подсећа руска агенција, додајући да је на чело Украјинске цркве дошао у тешка времена, одмах после распада бившег СССР-а када је у Украјини већ почео црквени раскол, као и да је заслужан за очување вере и обнову многих парохија и храмова порушених при совјетској власти.

УПЦ (МП) је православна црква у Украјини у саставу Руске православне цркве, са статусом самоуправе и правима широке аутономије.

Обавезе поглавара УПЦ (МП) обављаће "чувар трона" митрополит черновицки и буковински Онуфрије, наводи Итартас.

Патријарх московски и целе Русије Кирил изразио је саучешће поводом смрти митрополита Владимира, истичући да је то "велики губитак за читаво православље и, наравно, за Цркву Свете Русије".

У телеграму саучешћа патријарх Руске православне цркве (РПЦ), истиче се да је митрополит Владимир био истакнути јерарх РПЦ ког је поштовала и волела милионска украјинска паства.

"Очување црквеног јединства једна је од главних заслуга почившег. Великим трудом, мудрошћу и стрпљењем градио је Украјинску цркву, чувао је од раскола, уједињавао епархију, свештенство и вернике", навео је патријарх Кирил.

Поглавар РПЦ је додао да је митрополит Владимир стекао висок ауторитет у украјинском друштву и да "и они који нису делили његова уверења, нису могли да се према њему не односе са личним уважавањем".

Саучешће патријарху Кирилу, члановима Светог синода РПЦ и епархији УПЦ (МП) поводом смрти митрополита кијевског и целе Украјине упутио је и руски председник Владимир Путин, саопштио је Кремљ.

Украјинска агенција Укринформ пренела је да је саучешће "епархији, свештанству и верницима због ненадокнадивог губитка" изразио и председник Украјине Петро Порошенко, истичући да је преминуо истакнути духовни лидер који је "сопственим примером позивао на живот по божјим заповестима, на милосрђе и доброчинство, мирење и слогу".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво