Читај ми!

Ухапшен амерички шпијун у Немачкој?

Један мушкарац је ухапшен ове недеље у Немачкој због сумње да је шпијунирао у корист стране обавештајне агенције, пишу данас светски медији.

Портпарол немачке канцеларке Штефен Зиберт каже да је Ангела Меркел у четвртак информисана о хапшењу, пренео је магазин Тајм на свом порталу.

Мушкарац стар 31 годину још није идентификован, а немачке власти нису откриле ни ко га сумњичи за шпијунажу.

Међутим, немачки дневник Зидојче цајтунг, позивајући се на неименоване изворе из владе, пише да је мушкарац шпијунирао у корист Сједињених Америчких Држава.

Због тог хапшења, Министарство спољних послова Немачке позвало је америчког амбасадора у Берлину на разговор.

У саопштењу Министарства се наводи да су виши немачки званичници тражили од амбасадора Џона Емерсона да помогне у "брзом разјашњавању" случаја.

Тензије између Немачке и САД расту од када је бивши обавештајац НСА Едвард Сноуден обелоданио да је његова служба прислушкивала мобилни телефон Ангеле Меркел.

Амерички званичници нису коментарисали последњи извештај. Бела кућа је одбила данас да да коментар, а у званичном транскрипту разговора немачке канцеларке и председника САД Барака Обаме у четвртак, хапшење се не спомиње.

Зидојче цајтунг извештава да је мушкарац, који је ухапшен у среду, запослен у немачкој Федералној обавештајној служби, као и да је најпре ухапшен под сумњом да је шпијунирао за Русију.

Он је изведен пред федерални суд у месту Карлсруе у четвртак, и негирао је оптужбе да је страни шпијун.

Иначе, вести о његовом хапшењу долазе дан након што су два америчка држављанина, некада запослена у НСА, сведочила пред немачким парламентарним одбором у истражним активностима надзора Агенције у иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво