Читај ми!

Кијев прети обарањем руских авиона

Украјина је упозорила Москву да ће убудуће обарати руске летелице које уђу у ваздушни простор те државе. Москва без коментара. У борбама, од јутрос убијено девет, рањено 13 украјинских војника. Порошенко одбацио могућност једностраног прекида ватре.

Кијев је данас оштро упозорио Москву да ће убудуће обарати све руске авионе и хеликоптере који повреде украјински ваздушни простор, јавља агенција Унијан.

Упозорење је уследило после тврдњи да је у протеклих неколико дана у украјински ваздушни простор "упало" неколико транспортних и најмање један јуришни хеликоптер.

Истовремено, у борбама на истоку те државе убијено је девет, а рањено 13 украјинских војника.

Председник Украјине Петро Порошенко предложио је да наставак трилатералних консултација о кризи у земљи буде одржан сутра. После телефонског разговора с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, предложио је време и место састанка рекавши да сад чека одговор друге стране.

Предвиђено је да "контакт група" предложи услове за прекид ватре на истоку Украјине. У њој се налазе и бивши украјински председник, руски амбасадор у Кијеву и високи представници Организација за европску безбедност и сарадњу, подсетио је Ројтерс.

Порошенко је касније данас одбацио могућност да званични Кијев уведе једнострани прекид ватре у југоисточним регионима Доњецк и Луганск.

Министарство спољних послова Русије позвало је раније данас поново Кијев да престане да гранатира цивилне објекте и стамбене четврти.

Министарство је навело дa Кијев настоји да реши проблеме једино силом, путем ултиматума и новим захтевима супротним декларацији из Берлина од 2. јула.

Русија: НАТО наоружава Украјину старим совјетских оружјем

Заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин тврди да нове чланице НАТО-а наоружавају Украјину оружјем преосталим из времена Совјетског Савеза, чиме "доливају уље на ватру грађанском рату".

Рогозин је објаснио да је НАТО од нових чланица затражио да се реше тог наоружања, које је више него добродошло Украјинцима, чије се оружане снаге налазе у "јадном стању".

Заузврат, Американци ће оружје које је послато у Украјину надоместити наоружањем из својих резерви.

Активисти: Славјанску прети уништење

Министар одбране "Народне Доњецке Републике" Игор Стрелков рекао је да ће Славјанск, на истоку Украјине, бити уништен у року од две недеље, ако Русија не интервенише да се успостави примирје или не помогне својим војним снагама.

"Ако Русија не успе да договори примирје са украјинским снагама, или не интервенише својим војним снагама за нас, за руски народ који живи овде, ми ћемо бити уништени", рекао је Стрелков у интервјуу за руски информативни сајт Лајфњуз.

"То ће се десити за недељу, највише две. Словјанск ће бити уништен први, са свим становништвом", додао је Стрелков, за кога украјинске безбедносне снаге тврде да је пуковник руске војне обавештајне службе.

Слaвјанск је поприште готово свакодневних сукоба проруских снага и украјинске војске.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије