Читај ми!

Багдад, лов на "спаваче"

Ирачке снаге безбедности почеле лов на радикалне исламисте у Багдаду, који, наводно, припремају велики напад на "зелену зону" и јединице одбране града. Саудијска Арабија распоредила 30.000 војника на границу с Ираком. Багдад демантује да се војска разбежала са те границе.

Ирачке обавештајне службе убеђене су да ће армија "спавача" радикалних исламиста, ускоро, почети велику акцију у Багдаду и на тај начин разбити одбрану града од јединица Исламске државе, који надиру са територија које се налазе под контролом сунита.

Влада у Багдаду тврди да уз помоћ шиитских милиција "опкољава" спаваче, али тамошњи сунити упозоравају да је цела акција окренута против њих, јавља агенција Ројтерс.

Паника у Багдаду резултат је озбиљних војних успеха радикалних исламиста, који су већ у неколико наврата најављивали да је престоница у којој живи око седам милиона људи њихов главни циљ.

Обавештајне службе тврде да је у Багдад инфилтрирано око 1.500 група "спавача", као и да је по ободима града распоређено још око 1.000 таквих ћелија.

Њихов план је да упадну у америчку "зелену зону" и, на тај начин, разоре одбрану града и истовремено постигну огрому пропагандну победу.

Ројтерс, такође, наводи да је, бар према тврдњама обе стране, такав напад питање тренутка.

Хаос на граници са Саудијском Арабијом

Иако је Багдад демантовао да су се снаге безбедности, под притиском радикалних исламиста, разбежале са границе са Саудијском Арабијом, власти те државе упутиле су чак 30.000 војника на ту границу, страхујући од могуће провале исламиста.

Саудијска телевизија Ал Арабија приказала је данас снимке ирачких војника, који тврде да им је, без јаснијих објашњења, наређено повлачење са границе.

Појачано присуство саудијских снага објашњава се претњама исламиста да ће новопроглашеној исламској држави прикључити и делове Саудијске Арабије, ако не и целу Саудијску Арабију.

САД: Ирак не може без стране војне помоћи

У међувремену, командант генеларштаба америчке војске, генерал Мартин Демпси оценио је да ирачке снаге безбедности без стране помоћи вероватно неће бити у стању да поврате територију коју су заузели сунитски екстремисти.

Генерал Демпси рекао је, на конференцији за новинаре у Пентагону, да је први утисак америчких војних саветника на терену да, ирачке снаге још нису у позицији да организују велику контраофанзиву, пренела је агенција АФП.

"Уколико ме питате да ли ће Ирачани у неком тренутку бити у стању да покрену офанзиву и поврате део Ирака који су изгубили... вероватно неће моћи сами", додао је Демпси.

Према његовим речима, ирачке снаге јаче око Багдада, пошто имају намеру да се супротставе борцима ИСИЛ-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво