Читај ми!

Смањење тензија између Јапана и Северне Кореје

Токио одлучио да Северној Кореји укине део санкција, пошто је Пјонгјанг поново отворио истрагу о судбини јапанских грађана отетих током Хладног рата у Северној Кореји, каже јапански премијер Шинзо Абе.

Одлука Јапана донета је после састанка високих званичника две земље у Пекингу, а Абе не наводи које ће санкције бити укинуте Пјонгјангу.

"То је само почетак", каже јапански премијер Шинзо Абе, који је у фокус свог мандата поставио откривање судбине отетих Јапанаца током хладног рата у Северној Кореји.

Поједини јапански медији објавили су, међутим, да ће грађанима Северне Кореје вероватно бити укинута забрана путовања у Јапан, као и обавеза пријављивања новчане суме веће од 100.000 јена (720 евра), преноси Бета.

Верује се да ће бити укинута и забрана да бродови Северне Кореје улазе на јапанску територију.

Портпарол Владе Јапана Јосихиде Суга каже да ће бити формирана истражна комисија која ће отворити досије групе јапанских грађана, киднапованих у Северној Кореји пре више од 30 година.

Одлука Токија донета је у време изразите забринутости међународне заједнице због севернокорејског нуклеарног и ракетног програма, преноси Танјуг.

Јапан је нагласио да та њихова одлука не значи искорак у односу на обавезе према савезницима - САД и Јужној Кореји у заједничкој политици према Северној Кореји.

Међутим, поједини амерички аналитичари сматрају да постаје све теже и теже за САД да се претвара да је све у реду у вези координације политике према Северној Кореји, када се Јапан помера с пута.

Северна Кореја сагласила се у мају да поново отвори истрагу о јапанским држављанима, који су у циљу шпијунске обуке отети седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, а Јапан је заузврат обећао смањивање одређених санкција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије