Читај ми!

Ренци: Изазов је да пронађемо душу Европе

Италијански премијер Матео Ренци рекао је у Европском парламенту да Европска унија мора да поврати поверење у своје институције или ће остати без будућности. Позвао је Велику Британију да остане у ЕУ.

Европа показује уморно лице, рекао је Ренци представљајући програм италијанског председавања ЕУ на пленарној седници у Стразбуру и констатовао да се то мора променити.

У страсном полусатном говору упозорио је да ЕУ неће опстати ако се не врати основним вредностима и не поврати поверење у своје институције.

"Даћу вам пример: Грчка је јуче предала штафету Италији, али нико не размишља о томе као о предаји штафете од Перикла ка Цицерону, од Аристотела ка Дантеу, него сви причају о тренутним финансијским проблемима" рекао је премијер Италије.

Он је указао да су краткорочни финансијски проблеми важни, али да се не смеју испустити из вида много озбиљнији изазови.

"Изазов је да пронађемо душу Европе", рекао је Рензи, испраћен громогласним аплаузом.

Најавио је да ће се Италија током шестомесечног председавања концентрисати на привредни раст и запошљавање.

"Раст је основна ствар, не за ову или ону земљу него за све нас, иначе ћемо остати без будућности", упозорио је италијански премијер, додајући да ЕУ мора да поврати место глобалног лидера.

Ренци је позвао Велику Британију да остане у ЕУ, рекавши да би ЕУ без Британије била "не само сиромашнија, него и мање европска".

"Морамо да останемо јединствени и играмо заједно", рекао је Ренци и истакао да не треба мењати правила, него се вратити фундаменталним вредностима.

Италијански премијер је скренуо пажњу на бројна кршења људских права у свету, од Блиског истока до Пакистана и Украјине.

"Ако не реагујемо на такве ствари и затварамо се иза својих граница, онда нисмо вредни части која нам је указана", рекао је Ренци.

Он је посланицима поручио да морају да верно представљају европску цивилизацију и позвао се на великане из европске историје и книжевности, као што су Телемах и Џемс Џојс...

"Дугујемо то својој деци", закључио је Ренци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво