Читај ми!

Музеј у Аушвицу немоћан пред селфијима

У некадашњим концентрационим логорима које су нацисти подигли, музеји су немоћни пред новом модом селфија. Mлади праве фотографије на најтрагичнијим местима Холокауста, попут Зида смрти у Аушвицу. Управе музеја, ипак, не желе да због тога забране фотографисање на целом терену логора.

Појава насмејаних тинејџера на селфијима испод капије логора и циничног нацистичког написа "Рад ослобађа" или девојака у секси позама испред симбола трагедије Аушвица, узела је толико маха да се на Фејсбуку појавио профил на којем је прикупљен велики број таквих фотографија у жељи да изазове осуду.

Американка која је поставила тај профил, задовољна пошто су многи млади обрукани уклонили логорашке селфије са својих профила, такође га је затворила, пише дописница Бете.

"Има нечег гротескног у секси или заводљивом осмеху испред гасних комора. Шта то значи, да ли сам секси у Аушвицу", упитала се та Американка која се упустила у борбу против морбидних и неукусних селфија.

"Они који до сада нису разумели поруку, вероватно је никада неће ни разумети", објаснила је разлог уклоњања странице With My Besites in Аuschwitz, који је, по њеној оцени, испунио своју сврху да упозори.

"Нема ничег лошег у самом фотографисању. Важно је како ће се снимци касније употребити. Често видимо младе како снимају селфије у Аушвицу, чешће су то млади странци него Пољаци. Има људи који се сликају пред Зидом смрти. Када групу прати водич упозорава да то не раде. Теже је са онима који обилазе Аушвиц без водича", рекао је пољској телевизији ТВН-24 портпарол Државног музеја некадашњег нацистичког логора Аушвиц–Биркенау, Бартош Бартизел.

У тој највећој некадашњој нацистичкој фабрици смрти у којој је више од милион људи, претежно Јевреја, побијено у гасним коморама или умрло због нељудских услова живота у логору, забрањено је фотографисање сталне поставке и у неким павиљонима, рецимо тамо где је изложена коса убијених логораша.

Бартизел је упозорио да на терену логора није могуће увести потпуну забрану фотографисања, а већина селфија и фотографија се снима мобилним телефонима.

"Људи ни не знају на шта све подсећа тај логор. За такве изгреде (са снимањем селфија) најважније је да се млади људи припреме пред обилазак Аушвица и да постану свесни на какву историју он подсећа.

Аушвиц није само лекција историје већ, пре свега, емаптије. Ко је свестан извесних граница, тај их не прелази", рекао је портпарол Музеја у Аушвицу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво