Читај ми!

Сијеве "пацке" Пјонгјангу?

Низ севернокорејских ракетних проба ових дана, од којих је последње тестирање било јутрос, јасно је показао незадовољство Пјонгјанга поводом посете кинеског председника Сеулу, оцењује агенција АП. Са друге стране, оцењује се да Пекинг Пјонгјангу шаље поруку поводом његове дестабилизујуће политике у вези са нуклеарним оружјем.

Си Ђинпинг ће у оквиру своје прве посете Корејском полуострву од како је председник Кине, најпре посетити Сеул, а не Пјонгјанг, што значи да је најбољи пријатељ Северне Кореје одбацио ту земљу у корист њеног најгорег непријатеља - Јужне Кореје, наводи АП.

Сијева одлука да се у четвртак у Сеулу састане с председницом Јужне Кореје, Парк Геун Хје, пре него што оде у Пјонгјанг и састане се с вођом Северне Кореје, младим Ким Џонг Уном, представља прекид досадашње праксе.

Та пракса, која је постојала откако су Пекинг и Сеул 1992. године побољшали дипломатске везе, била је да председник Кине најпре иде у посету Пјонгјангу.

Посета кинеског председника Сеулу истиче интерес Пекинга да негује економске везе са Сеулом, док, истовремено, Пјонгјангу шаље поруку поводом његове дестабилизујуће политике у вези са нуклеарним оружјем, наводи АП.

За Вашингтон и регион око Кине, посета Си Ђинпинга Сеулу показује растући утицај Кине јужно од корејске демилитаризоване зоне која служи као граница и тампон-зона између Северне Кореје и Јужне Кореје.

Могуће је да Пекинг који је у разним територијалним споровима са земљама широм Азије, у посети кинеског председника Сеулу види прилику за повећање свог утицаја са једним од ретких суседа са генерално позитивним ставом према Кини, оцењује АП.

Како подсећа та агенција, то ће бити већ пети сусрет председнице Јужне Кореје са Сијем од прошле године, када је он постао преседник Кине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво