Читај ми!

Африка, 750 људи заражено еболом

Светска здравствена организација (СЗО) поново је упозорила да је Западну Африку захватила до сада најсмртоноснија епидемија еболе, додајући да је број умрлих порастао.

Стопа смртности је порасла за 38 процената од прошлонедељног извештаја СЗО о епидемији те смртоносне болести. До сада је оболело 467 особа, а заражено 759, јавља Танјуг.

Најтеже су погођене земље региона - Гвинеја, Либерија и Сијера Леоне, које спадају у најсиромашније земље света, због чега стручњаци апелују на хитну помоћ међународне заједнице.

У Гани ће се, на дводневној конференцији, окупити министри здравља из целог западноафричког региона како би донели одлуку о "драстичној акцији" како би се зауставило ширење болести.

"Одлуке донете на овом скупу ће бити од суштинског значаја да се реши тренутна ситуација, као и избијање епидемија у будућности", наведено је у саопштењу СЗО.

Од када је избила епидемија у Гвинеји у јануару, СЗО је упутила 150 стручњака у регион, али и упркос тој чињеници, дошло је до "значајног пораста" у броју оболелих и преминулих, наводи ова организација.

Организација "Лекари без граница" прошле седмице је упозорила да је ширење вируса "потпуно ван контроле" и подсећа да је стопа смртности у претходним епидемијама износила чак 90 процената.

Стручњаци сматрају да је болест добила на замаху јер су власти у априлу сувише рано ублажиле мере које су биле на снази због спречавања ширења вируса.

Како британски Скај њуз преноси, многи људи у Либерији, једној од најсиромашнијих држава у свету, крију од власти ако препознају симптоме еболе јер се плаше одбацивања од заједнице којој припадају.

Локални обичаји подстичу ширење болести, јер тамошње заједнице обично чувају тело преминулог у кући по седам дана, купају га и љубе га, па чак и "заједно једу", стављајући храну преминулом у уста.

Смртоносна ебола изазива дијареју и повраћање, слабљење бубрега и функције јетре и може да проузрокује спољашње и унутрашње крварење.

Упозорено је и да би ебола могла да се прошири и на друге земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво