Читај ми!

Покренута истрага против Саркозија

Против бившег председника Француске Николе Саркозија покренута је званична истрага у због сумње да је "трговао утицајем", као и других незаконитих радњи у вези са судским процесом о финансирању његове изборне кампање. Правни систем Француске користи се у политичке сврхе, рекао Саркози.

Тужилаштво сумња да је Никола Саркози злоупотребио свој утицај да добије информације о процесу који се води због нерегуларног финансирања његове председничке кампање 2007. године, када је победио, пренела је агенција Ројтерс.

То је други пут да се Саркози нађе под истрагом од како је изгубио председнички имунитет, 2012. године, када га је на изборима победио социјалиста Франсоа Оланд.

Бивши француски председник негирао је све оптужбе.

Саркози је изјавио је да се правни систем Француске користи у политичке сврхе и осудио намеру државе да га понижава истрагом за корупцију.

"Ситуација је довољно озбиљна (морам) да кажем француском народу где стојимо данас са политичком експлоатацијом дела правног система (Француске)", изјавио је Саркози за француски радио Еуропа 1, пренела је агенција Ројтерс.

Саркози је негирао да је урадио било што противзаконито.

"Кажем свима онима који слушају или гледају да их ја никада нисам издао и никада нисам почино акт против принципа Републике (државе) и владавине права", потврдио је Саркози.

Осудио је "намеру државе да га понижава у гротескном процесу" пошто је био задржан у притвору, што је био потез без преседана према бившем француском лидеру, додаје АФП.

"Постојала је намера да ме понизе обавештавајући мене у форми формалног притвора", рекао је Саркози у телевизијском интервјуу, осуђујући наводне оптужбе против њега за корупцију, за које је оценио да су "гротескне".

Према закону Француске, бити под званичном истрагом значи да постоје "озбиљни или чврсти докази" о највероватнијој умешаности осумњиченог у недозвољене радње.

Агенција АФП оценила је да би овакав "драматичан потез" француског тужилаштва могао да распрши све Саркозијеве наде у његов политички повратак.

Председник Француске Франсоа Оланд рекао је да је Никола Саркози невин све док се не докаже супротно.

Оланд је, на састанку кабинета, инсистирао на "независности судства...и на претпоставци невиности", изјавио је портпарол француске владе Стефан ле Фол, пренела је агенција АФП.

Одлука о покретању истраге уследила је после 15 сати испитивања Саркозија, што је први случај притварања бившег француског шефа државе ради кривичне истраге.

Саркози је притворен у полицијској станици у предграђу Париза и после дугог испитивања рано јутрос одведен је пред судију, који је одредио званичну истрагу због корупције и "трговине утицајем", навела је француска агенција.

Ако би га суд прогласио кривим, Саркози би могао да буде осуђен и на 10 година затвора.

И Саркозијев адвокат и двојица судија су у притвору од понедељка, ради саслушања у оквиру истраге о "трговини утицајем" и "кршењу тајности истраге".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара