Читај ми!

Исламисти преузели одговорност за убиство тинејџера

Мало позната исламистичка група звана Ансар ас-Давла ал-исламија (Присталице исламске државе) преузела је одговорност за отмицу и убиство тројице израелских тинејџера, чија су тела нађена у понедељак на Западној обали, после 18 дана потраге.

Група је уједно запретила масакром Палестинске управе палестинског председника Махмуда Абаса, јавила је палестинска новинска агенција Маанк, преноси Танјуг.

Тај потез је само још више искпомпликовао ситуацију у којој Израел од почетка криви Хамас за отмицу, а Хамасовци поричу умешаност.

Израелска војска је саопштила да је прошле ноћи извела 34 удара на мете у Појасу Газе, наводећи да је циљала терористичку инфраструктуру.

Истовремено се напомиње да је то одговор на претходно ракетирање из Газе, коју де факто контролише Хамас, на југ Израела, иако изгледа да се, за сада, рачуни за отмицу наплаћују у том палестинском подручју.

У овом тренутку нема јасних наговештаја у ком ће правцу ићи одмазда Израела, али се очекује ескалација насиља, наводе овдашњи познаваоци прилика.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху оптужује Хамас за отмицу младића, упозоривши да ће платити цену.

"Сада је најважније да палестинске власти раскину савезништво са Хамасом. Палестинско вођство и председник Абас не могу да кажу да су посвећени миру и помирењу и да истовремено буду савезници тих терориста и убица деце", каже портпарол израелског премијера Марк Регев.

Палестински председник Махмуд Абас апеловао је на Сједињене Државе и Европску унију да интервенишу и спрече изралеску осветничку операцију. Стални амбасадор Палестине у Уједињеним нацијама уручио је писмену жалбу Савету безбедности, у којем наводи да је Израел- под изговором да трага за несталим младићима, покренуо нападе на палестинску територију, угрозивши права Палестинаца.

Хиљаде људи на сахрани

Хиљаде људи окупило се данас на гробљу у Модиину у централном Израелу на сахрани тројице израелских тинејџера, чија су тела нађена у понедељак на Западној обали, у пољу у подручју од Хеброна, недалеко од места на коме су отети 12. јуна.

Опраштајући се од њих председник Израела Шимон Перес је рекао:" Молили смо се за чудо, на несрећу трагедија се догодила".

"Удараћемо јаком руком док терор не буде посечен у корену", најавио је Перес, истакавши да су акти терора као што је отмица уперени на Израел, али да су попут бумеранга и више штете причињавају онима који их изводе.

Ожалошћенима се обратио претходно израелски премијер Бенјамин Нетанијаху који је похвалио родитеље и породице дечака за "унутрашњу снагу" коју су показали након отмице. Нетанијаху је оценио да је данашњи дан "спонтано постао национални дан жалости".

Иначе, израелска полиција је данас објавила аудио снимак хитног телефонског позива једног од отетих тинејџера на Западној обали 12. јуна, чија су тела нађена јуче у пољу испод гомиле каменица, недалеко од Хеброна.

На снимку се чује глас Гилада Шара који каже: "Они су ме отели." Особа која је примила позив није добро чула па је поновио "Ало". Потом се чује други мушки глас, очито отмичарев, како виче: "Главу доле!". Убрзо након тога се чују и пуцњи из пиштоља и радио емисија на хебрејском у позадини. Чује се и глас полицијског официра како пита: " Где си сада?" Снимак је објављен на дан сахране тројице младића у Модиину у централном Израелу којој је присуствује хиљаде људи.

Израелски медији су објавили су претходно процене да су отети тинејџери убијени у аутомобилу у који су ушли, након што су стопирали, убрзо после тог позива, који је, како се верује, изменио планове отмичара.

Ејал Јифрах, Гилад Шаар и Нафтали Френкел ушли су у возило отмичара "хјундаи" на месту за стопирање Алон Швут у подручју блока јевејских насеља Гуш Ецион, недалеко од Хеброна, у 22.15 сати. Десет минута касније Гилад је схватио да се ради о отмици и позвао полицију.

Полицајци, међутим, нису позив схватили озбиљно, а отмичари су се уплашили да ће позив омести њихов план и испалили метке из пиштоља на тројицу отетих који су седели на задњем седишту.

Одуставши од првобнитног плана, отмичари су тада кренули назад према Хеброну и сат касније стигли надомак града Дура, где су спалили возило и преместили тела тинејџера у друго да побегну. Они су покопали тела дечака неколико сати касније, три километра западно од Халхула и потом нестали.

За њима се интензивно трага.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво