Читај ми!

Нађена тела отетих израелских тинејџера

Пронађена тела тројице јеврејских тинејџера отетих пре две седмице у близини Хеброна, на Западној обали. "Хамас је одговоран и Хамас ће платити", рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху. Свака израелска акција кажњавања Хамаса "отвориће врата пакла", кажу у том покрету.

Тела тинејџера је пронашла војска крај села Халхул, близу Хеброна где су нестали 12. јуна, преноси Танјуг.

Велики контигент израелских безбедносних снага распоредио се на Западној обали између палестинског села Халхул и јеврејског насеља Кармеи Цур, где је раније данас било потраге за отетима.

Израел је оптужио Хамас за отмицу, а ухапшено је и више од 400 Палестинаца, углавном активиста Хамаса.

Двојица оперативаца, за које се претпоставља да су главни осумњичени, је идентификовано. Они се крију откако су дечаци нестали.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је да ће исламистички Хамас платити високу цену за смрт тинејџера.

"Хамас је одговоран и Хамас ће платити", рекао је Нетанијаху, додавши да су тинејџере" отели и хладнокрвно убиле "дивље звери".

Нетанијаху се вечерас састао са члановима ужег састава владе, задуженог за безбедност, да размотри одговор на убиство младића.

На почетку састанка он је рекао: "С дубоким жаљењем нашли смо тела ове вечери и сви знаци указују да су то тела тројице отетих тинејџера Ејала, Гилада и Нафталија".

"У име читавог Израела, тражим да кажем њиховим драгим породицима - мајкама, очевима, бакама и дедама, браћи и сестрама, наша срца крваре и цела нација плаче с њима. Донећемо дечаке да буду схрањени по јеврејским обичајима", рекао је израелски премијер.

Хамас је похвалио отмицу, али није преузео одговорност.

Свака израелска акција кажњавања Хамаса за наводно убиство тројице тинејџера "отвориће врата пакла," упозорио је тај исламистички покрет.

"Ако окупатори покрену ескалацију или рат отвориће врата пакла на себе," изјавио је портпарол Хамаса Сами Абу Зухри за АФП.

Хамас је одбацио израелске оптужбе да стоји иза отмице као "глупе" и Абу Зухри је оптужио Израел да фабрикује отмицу као изговор да се обрачуна с исламистичким покретом.

"Нестанак и убиство три Израелца су засновани само на израелској причи и окупација покушава да искористи ту причу да оправда велики рат против нашег народа, против отпора и против Хамаса," рекао је Сами Абу Зухри. 

Ејал Јифрах (19), Гилад Шар (16) и Нафтали Френкел (16) нестали су док су стопирали у подручју блока јеврејских насеља Гуш Ецион на путу кући из верске школе.

Након отмице израелска војска је покренула велику операцију потраге каква се не памти за скоро десет година.

Oсуда убиства стиже са свих страна

После сазнања да су пронађена тела тројице тинејџера, осуда убиства је стигла са свих страна.

Ватикан је убиство израелских дечака означио као "гнусан и неприхватљив злочин" и препреку миру.

У неуобичајено оштром саопштењу, ватикански портпарол је рекао да је папа Фрања, који је у априлу посетио Израел и палестинске територије, уједињен с породицама жртава који пролазе кроз "неизрециву бол", пренео је Ројтерс.

Британски премијер Дејвид Камерон саопштио је да дубоко жали због проналаска тела три израелска дечака и рекао да ће Британија стајати уз Израел док тежи да изведе одговорне пред лице правде.

Председник САД Барак Обама осудио је "неразуман акт терора против невине омладине" на Блиском истоку и понудио помоћ своје земље да се нађу они који су убили тинејџере.

"Као отац не могу да замислим тај неописиви бол који родитељи тих тинејџера осећају," наводи се у саопштењу Обаме, преноси АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара